Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Afrički sivi papagaj - Žako

Žako - Iako ih nalazimo širom cele središnje Afrike najbrojniji su u Angoli, Tanzaniji i Gvineji. Najkrupniji su oni iz zalivskog područja Gvineje, a tanzanijski i kenijski su nešto sitnije građe. Zahvaljujući novim nasadima, poslednjih se godina povećava broj tih veličanstvenih papiga u prirodi iako je izlov još velik. Postoje dve podvrste koje se razlikuju u veličini i obojenosti glave i intenzitetu crvene boje na repu. Nazivju se još i afrički sivi papagaj.

Afrički sivi papagaj mužjak i ženka imaju na grudima i glavi pepeljasto sivu boju, a rubovi pera su svetlije sivi, a kod nekih podvrsta gotovo beli. Leđa i krila su tamnosive boje, stomak i butine su svetlije sive boje, a podrepak i rep su žarkocrveni.

Oko očiju i voskovice je veliko kožno polje sa pokojom crnom dlakom, a kljun je izrazito crn, ponekad sa belakastim odsjajem. Ovaj papagaj je osetljiv na hladnoću i direktne sunčeve zrake.

Mlade papige su tamnije obojene, oko im je crno bez prisutnosti šarenice, a čelo je belo. Rep je kod nekih mladih papiga tamnije crven, a kod nekih gotovo crn.

Uz pravilan smeštaj i ishranu afrički sivi papagaj živi oko 40 godina iako su neki primerci doživeli i 70 godina.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane