Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Mačja nega

Uspešan lovac mora biti u dobroj kondiciji, a mačke je održavaju hodanjem duž granica svoje teritorije u redovnim istraživačkim pohodima, penjanjem na stabla i druga mesta s kojih mogu pratiti sva zanimljiva zbivanja i, naravno, skakanjem na potencijalni plen.

Razlog zbog kog mnoge kućne mačke katkad mahnitom brzinom jure po kući je taj da se oslobode viška energije i priušte sebi onu vrstu vežbanja lova u kakvoj mačke koje žive vani redovno uživaju. Po završetku istraživačke ili lovačke misije, vreme je da mačka priušti temeljno pranje i četkanje pre nego se opusti kako bi uživala u zasluženom dremanju.

Sve životinje, uključujući i ljude, moraju voditi računa o čistoći kako bi ostale zdrave, a mačke su posebno savesne kad je reč o ličnoj higijeni. Za razliku od ljudi, mačke nemaju žlezde znojnice (osim nekoliko u jastučićima na šapama), što znači da im je teško rashladiti se za vreme vrućina.

Obzirom da se vole izležavati na suncu, njihova najčešća reakcija na povišene temperature je pronaći najsvežije mesto gde legnu i ne miču se, odbijajući učešće u bilo kakvim energičnim aktivnostima pri kojima bi se mogle zagrejati. Ako im zapreti toplotni udar, lizaće svoje krzno, pri čemu pljuvačka hladi njihova tela dok isparava, ili će, u ekstremnim slučajevima, dahtati).

Međutim, nedostatak žlezda znojnica znači da njihovo pomno umivanje ima manje veze s čišćenjem, a više s doterivanjem; uklanjanje telesnog mirisa - njihovog ličnog zaštitnog znaka - obavezno je za mačke. Mačke se takođe ližu kad se iz nečega žele izdvojiti. Ako se mačka nađe u agoniji i zbunjenosti, ili oseća da je pretrpela gubitak dostojanstva, često će žustro lizati svoje slabine, delom zato kako bi dala sebi vremena da se pribere, a delom zato da bi spasila obraz i delovala odlučno a ne zbunjeno.

Budući da mačke tako mnogo vremena provode u umivanju i zakopavaju svoj izmet, mnogi ih ljudi smatraju pedantno čistim stvorenjima. Iako je to tačno, još je nekoliko razloga za mačiju sklonost higijeni, a ne samo želja da sebe i svoju okolinu održavaju besprekorno čistim.

Pokrivanje izmeta zemljom svakako sprečava širenje bolesti, ali za mačiju je dobrobit možda važnije da taj postupak smanjuje verovatnoću da će vonj izmeta neprijatelja dovesti do mesta gde se ona nalazi, posebno u domu u kom se oseća sigurno, ili će potencijalni plen upozoriti na njeno postojanje, pa će pobeći. Istraživanja su potvrdila tu teoriju, te je primećeno da nezrele mačke i one koje se nalaze na dnu mačije društvene lestvice, pomnije zakopavaju izmet nego mužijaci i ženke koje se pare, koji imaju bolje izglede za uspešnu obranu od neprijateljski raspoloženih uljeza i hvatanje plena.

Kao za svaku životinju, san je od vitalne važnosti i za mačke, a to joj vreme odmora omogućava da iznova napuni svoje baterije i njenom telu da potreban mir i tišinu za varenje hrane i održavanje tkiva bez ometanja spolja. Razlog zbog kog mačke tako mnogo spavaju - obično oko 16 sati svakoga dana - je čuvanje energije za intenzivne, noćne poduhvate. Jednako kao i naš, mačiji je san podeljen na dve različite faze: lagan i dubok.

Moći ćete videti kad mačka ima lagan san - drema - jer će se sklupčati na udobnomu mestu, repom obaviti telo i udobno smestiti glavu. Bez obzira na utisak, ona je ipak u budnom stanju, spremna reagovati na svaki zanimljiv zvuk (pokušajte zazviždati i gledajte kako će naćuliti uši), te preći u akciju bude li potrebno.

Za posmatrača bi mogao biti uznemirujući prizor kad mačka katkad spava otvorenih očiju; treći su kapci povučeni preko površine očiju kako bi se zadržala vlaga. Kad je njeno telo skroz ispruženo i mlitavo, mačka se nalazi u dubokom snu. Ako vidite kako joj se trza šapa, uho ili brk, vaša mačija prijateljica najverovatnije uživa u snu punom akcije u kojem iznova proživljava svoje lovačke uspehe. Analiza moždanih talasa usnulih mačaka pokazuje velike sličnosti s ljudskima tokom stanja sna.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane