Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kako izabrati svog psa?

Uzimanje psa nije neki beznačajan čin, on vas obavezuje da tokom deset do dvadeset godina preuzmete ulogu drugih roditelja mlade životinje čiji razvoj treba da usmeravate. Pre no što donesete konačnu odluku i potpišete kupoprodajni ugovor, četiri tačke zaslužuju vašu pažnju.

Šta očekujete od svog šteneta?

Ovo pitanje može izgledati neumesno, ipak, ako ga sebi ne postavite, možete doživeti da se vaš san o usvajanju šteneta pretvori u razočaranje ili čak košmar. Zapravo, vi ste stvorili određenu sliku o svom psu i, kad se ova pokaže suviše različitom u odnosu na stvarnost, izbijaju sukobi.

Morate, pre svega, znati da pas može da živi samo unutar grupe: on ima potrebu da vidi, dodiruje svoje drugove, ljude ili pse, ne zadovoljava se samoćom, pa makar se nalazio i u parku veličine jednog hektara. Ako ćete zbog nedostatka slobodnog vremena morati stalno da ostavljate psa samog, možda je bolje da odustanete.

Isto tako, ako tražite samostalnog druga sa kojim ćete moći da održavate veze oslobođene svakog prisiljavanja, izaberite mačku. Ovo pitanje treba da vas navede da pronađete pouzdane informacije kako biste potvrdili svoju odluku. Možete uvek zatražiti savet od nekog veterinara.

Gde kupiti štene?

• Obratite se odgajivaču ili, eventualno, nekom znalcu, samo su oni u stanju da vam ukažu na pravi izbor pri kupovini, da vam predoče važnost uravnoteženog razvoja šteneta koje je živelo sa majkom u normalnim životnim uslovima.
• Štene treba da bude u redovnom kontaktu sa ljudima, da živi u prostoru bogatom predmetima, raznovrsnim zvucima (podnošljivog zvučnog nivoa).

Koliko treba da bude staro?
Ako nemate mnogo vremena, uzmite štene staro 3 do 4 meseca, koje je majka već usmerila. Ako ste slobodniji, uzmite mlađe štene kako bi vas poistovetilo sa roditeljem.

Kako se štene ponaša?

Ne postoji nijedan pouzdan test, ali možete proveriti ovih nekoliko jednostavnih elemenata.

• Štene treba brzo da odgovori na poziv na igru. U tom cilju, čučnite malo nagnuvši se napred i potapšite svoja kolena smešeći se; istaknite svoje zadovoljstvo nekim zvukom ili rečima izgovorenim sa oduševljenjem. Štene treba da vam priđe mašući repom i može vam odgovoriti položajem koji predstavlja poziv na igru, ležeći prednjim delom tela i mašući podignutim repom.
• On prihvata da ga podignete uvis ne pokušavajući da vas ugrize i bez panike.
• Ne trza se na najmanji šum i održava kontakt pogledom.

Odabir rase
Iako je uvraženo mišljenje da ponašanje psa zavisi od rase kojoj pripada, u praksi to često nije slučaj. Ipak, neke rase imaju predispoziciju za određene emotivne disbalanse, te se povećava mogućnost razvoja nekih patološkkih ponašanja. Iz tog razloga ne bi bilo loše da se posavetujete s veterinarom pre svoje konačne odluke.

KAKO PRIMITI ŠTENE U PORODICU

Dobar prijem je najbolja preventiva za poremećaje ponašanja:

Obroci
Već na početku zajedničkog života sa ljudkom porodicom, pas mora da, pomoću pravilne dresure, usvoji određena hijerarhijska pravila. Bez obzira na neodoljivost Vašeg šteneta, ne smete mu davati hranu za vreme svog obroka. Pravilo je da sačeka završetak Vašeg obroka, pa tek onda da dobije svoj. Objasnite i deci zašto to tako mora da bude.

Zabranite ujede
Najbolje rešenje da odvratite štene od nepotrebnog (ponekad i vrlo bolnog) ujedanja je da ga, dok Vas gricka, lagano podignete, držeći ga za kožu vrata i energično govoreći „ne“. Nakon toga ga spustite i prekinite igru. Vrlo brzo će naučiti da to ne sme da radi.

Otići i vratiti se
Trebalo bi da privikavate svog psa na periode samoće tako što ćete ga potpuno zapostaviti tokom 20 do 30 minuta koji prethode Vašem odlasku. Nemojte se sakrivati kada krenete, a kad se vratite, pokušajte da ga ignorišete dok se uznemireno kreće, laje i raduje se Vašem dolasku. Pomilujte ga kada se, najzad, smiri.

Ukoliko je napravio neki nered u Vašem odsustvu, nemojte da ga tučete i grdite, zato što to ne vodi ničemu. Nemojte čistiti pred njim ukoliko se uneredio, s obzirom da to može pogrešno da protumači kao neku vrstu vašeg istraživanja ili kopanja, pa će Vam to „zadovoljstvo“ prirediti ponovo.

Njegov/njen kutak
Dodelite svom psu jedan kutak koji će koristiti za spavanje i odmor. Nastojte da to mesto bude pokriveno, da što više podseća na jamu. Kad god Vaše štene boravi u svom kutku, ne dirajte ga. Nemojte ga izvlačiti odatle radi kažnjavanja ili maženja. Ukoliko je otišlo tamo zbog osređene greške koju je napravilo, znajte da je to znak potčinjavanja i da bi bilo previše da dobije i batine.

Higijena

Etapa vaspitanja u kojoj vlasnici uče štene da bude čisto ih, često, veoma brine. Neophodno je strpljenje, pre svega, s obzirom da štene ne može da bude savršeno čisto pre četvrtog meseca života. Mnogo toga se zasniva na isticanju dobrog ponašanja, a ne na kažnjavanju zbog grešaka.

S obzirom da štene ima potrebu da urinira ili da vrši veliku nuždu vrlo brzo nakon buđenja ili obroka, trebalo bi da ga u to vreme izvedete napolje i, na taj način, sprečite da to vrši u zatvorenoj prostoriji. Ipak, obratite pažnju da - ukoliko još uvek nije vakcinisano - to obavi na mestu gde nema nikakvog izmeta, kako bi se izbegla mogućnost infekcije. Kući se vratite tek kada štene završi svoje potrebe. Zatim ga srdačno pohvalite.

Ukoliko ga zateknete da vrši nuždu u kući, uhvatite ga za kožu vrata, odsečno recite „ne“, što će ga prekinuti u tome. Izvedite ga odmah i, ako u tom trenutku dovrši nuždu, pohvalite ga. Ukoliko ipak izmet pronađete naknadno u kući, ništa nemojte govoriti i počistite to bez njegovog prisustva. Na taj način, pas može ispoljiti razne antropomorfizme (oponašanje čovekovog ponašanja), pa će komunikacija sa čovekom biti veoma bogata, a hijerarhijska organizacija složena.

OSTATI DOMINANTAN U SVOJOJ KUĆI
Dovoljno je da poštujete određena pravila i obezbedite sebi i svom ljubimcu pravilan odnos.

OBROCI
Pas jede posle svojih gospodara i ništa ne dobija u toku njihovog obroka.

TERITORIJA
Spava na mestu koje ste za njega predvideli vodeći računa da to ne bude neko frekventno mesto (hodnik, stepenište). Pošaljite ga tamo svaki put kada počini neku grešku.

MILOVANJE
Gospodarica mora da prestane da mazi mužijaka počev od faze adolescencije, a u slučaju nasrtljivosti, mora da ga odgurne. Kad je u pitanju ženka, gospodar bi trebalo da je ignoriše u pokušajima približavanja za vreme perioda parenja, pa čak i da je otera u njen ćošak.

KOMUNIKACIJA
I u komunikaciji treba da izrazite svoju dominaciju. Tonom treba da odajete čvrstinu, koristite kratke reči i zvučaćete kao autoritet. Telo bi trebalo da Vam bude nagnuto napred, u pravcu psa, zabačenih ramena i isturenih grudi. Gledajte u njega, ali u pravcu leđa, a ne u oči, zato što to odgovara izazovu na dvoboj.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane