Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Reproduktivni život mačke

STERILIZACIJA

Dok ste razmišljali hoćete li udomiti mužijaka ili ženku, sigurno ste odlučili hoćete li svoju mačku sterilisati ili ćete biti spremni da pronađete dom za mačiće koje će vaša mačka okotiti, ili ćete tolerisati lutanje mužijaka. Ako ste došli do zaključka da biste više voleli da se vaša mačka ne koti, kad je odvedete na vakcinaciju, razgovarajte sa veterinarom o sterilizaciji. Veterinar će vam objasniti o kakvoj je operaciji reč, a takođe bi trebalo da vam da savet kad je to najbolje učiniti (budete li predugo čekali, vaša bi vas mlada mačka mogla zapanjiti živim dokazima svoje polne zrelosti).

Veterinari obično preporučuju kastriranje mužijaka između četiri i devet meseci, jer tada dosegne zrelost, ali još nije čvrsto uspostavio navike mužijaka. Iako se mišljenja veterinara o tome kada treba sterilisati ženku razlikuju, uopšteno se smatra da je to u dobi od četiri do šest meseci (bez obzira na pol vaše mačke, veterinar će uzeti u obzir individualni razvoj životinje prilikom određivanja najboljeg trenutka za operaciju.)

Obe operacije iziskuju opštu anesteziju, što znači da mačka ne sme jesti ni piti barem dvanaest sati pre zahvata da ne bi povraćala dok je bez svesti. Mužijak bi trebalo da ostane u ordinaciji još nekoliko sati nakon zahvata - a ženku bi mogli zadržati preko noći - kako bi se potpuno oporavila pre povratka kući.

Kastriranje je jednostavan postupak pri kom se testisi odstrane (budite spremni da će vokalni raspon vašeg mačka biti viši), dok je sterilisanje ženke, pri čemu se odstranjuju jajnici i maternica, teža operacija koja iziskuje šivenje (možda ćete još jednom morati da svratite do veterinara kako bi ih izvadio, ako nisu razgradivi). Kad nakon operacije dovedete mačku kući, ostavite je na miru da spava dok ne dođe sebi, nemojte joj davati previše hrane, pazite da se ženka ne napreže ili čupka svoje šavove, te pripazite da se ne pojavi infekcija. Međutim, nakon nekoliko dana odmora i oporavka, sve bi trebalo biti u redu.

KOĆENJE

Ako, slučajno ili namerno, vaša mačka postane skotna, briga o njoj pre, tokom i nakon koćenja trebalo bi da bude vaš prioritet, pa čim posumnjate da je skotna (prvi znak su „uzdignute“ ružičaste bradavice kad je mačka skotna oko tri nedelje), trebalo bi početi sa pripremama za radostan događaj.

Najpre bi skotnu mačku trebalo odvesti kod veterinara na detaljni pregled kako bi se proverilo je li zdrava, bez ikakvih parazita (ako nije tako, veterinar će propisati odgovarajuću terapiju) te da na vidiku nisu nikakve komplikacije. Nakon što pregleda vašu mačku, veterinar će moći da predvidi verovatan datum koćenja (oko šezdeset pet dana nakon začeća), a takođe će vas posavetovati kako da u međuvremenu hranite mačku i brinete o njoj.

Vaš veterinar će verovatno preporučiti da je hranite češće nego inače - možda će jesti za petoro ili više - ali samo pri kraju nošenja, pa se pobrinete da njena ishrana sadrži kalcijum i vitamine A i D. Nedelju dana pre koćenja, vaša mačka će verovatno provoditi mnogo vremena u traženju i istraživanju prikladnih mesta za svoje materinsko gnezdo. Njeni zahtevni kriterijumi uključuju sigurnost, povučenost, zaštićenost, privatnost, toplinu i prigušenu svetlost, a ukoliko želite da je sprečite da izabere mesto koje ne odgovara ostalim članovima domaćinstva, osigurajte joj drugu mogućnost.

Mogli biste, na primer, da odrežete pola jedne strane velike kartonske kutije, obložite je slojevima novinskog papira, postavite je na neko mračno i tiho mesto, bez promaje, i do pola pokrijete starim peškirom radi dodatne privatnosti. Pokažite joj da tamo legne, a ako odluči tamo da spava i čak počne kidati novinski papir, znaćete da je prihvatila to mesto. Međutim, ukoliko ga ignoriše i vrati se na mesto koje je sama izabrala, možete tamo nakratko premestiti kutiju, pre nego se okoti, ili joj osigurajte improvizovani krevet za koćenje, kao što su novine pokrivene tkaninom koje ćete kasnije baciti, a odozgo stavite čist peškir.

Kad se približi njeno vreme, iz bradavica vaše mačke počeće da curi mleko, pa bi mogla često tražiti vašu pažnju kako biste je umirili pre nego se počne intenzivno prati, često se češati i čučati kad se približi trenutak koćenja. Ako sve bude u redu, mačići će se pojavljivati jedan po jedan, brzo ili sporo (može potrajati do dvanaest ili više sati pre nego se svi mačići okote).

Nakon koćenja svakog mačeta, majka će jezikom ukloniti embrionalnu ovojnicu, temeljno oprati svoje mladunče, kako bi stimulisala njegovo disanje i omogućila brže sušenje njegovog krzna, pa zubima preseći pupčanu vrpcu. Na kraju će pojesti posteljicu koja izlazi nakon mačića – to je ponašanje koje je nasleđeno od njenih divljih predaka koje majci daje dodatne hranjive stvari, a takođe onemogućuje grabljivcima da nađu nju i njeno leglo.

Najbolje je diskretno nadzirati zbivanja, bez uplitanja ukoliko nema posebnih problema (pitajte veterinara na kakve znakove opasnosti morate paziti, a ako vam se čini da ima problema sa koćenjem, pozovite njega ili nju kod vas). Kad se svi mačići okote, majka će obaviti svoje telo oko mladunčadi kako bi im učinila dostupnim svoje mleko i kako bi ih grejala. Tako će biti dan ili dva, pa osim što ćete majci koja odmara ponuditi malo vode ili mleka i hrane, u njenu blizinu stavite posudu sa peskom i povremeno proveravajte kako napreduje mačija porodica.

BRIGA O MAČIĆIMA

Tokom prvih dana života, tek okoćenim mačićima treba samo toplina majčinog tela, hranjive stvari iz njenog mleka i san. Budući da potpuno zavise od nje, njihova će im majka posvetiti svu svoju pažnju tokom prvog meseca njihovog života, i udaljavaće se od njih samo da bi jela, pila i koristila posudu sa peskom. Međutim, mogla bi da odluči da premesti svoje leglo na drugo mesto, a to će učiniti tako što će svako mače uhvatiti za vrat i preneti ga.

Osim što će ih hraniti, često će ih čistiti, doterivati svojim jezikom i gutati njihove otpadne stvari koje, tokom prve četiri nedelje njihovog života, mogu izbaciti jedino kao reakciju na stimulaciju njenog jezika kojim liže njihove stražnjice. Osim ako nije očito da ih zanemaruje (što je malo verovatno jer većina mačijih majki uzorno brine o svojim mladuncima), tada bi trebalo da nazovete veterinara i zatražite savet o daljim postupcima, kao što je hranjenje na bočicu, mada je najbolje uopšte se ne mešati.

Izbegavajte bilo kakvo uplitanje jer biste time mogli uzrujati majku i ugroziti dobrobit mačića. Međutim, svakako se pobrinite da majka, a time i mačići, ima dovoljno vode i obilje prikladne hrane, redovno menjajte novine i tkaninu na mestu gde leži. Majka verovatno neće imati ništa protiv da nežno rukujete njenim mačićima nakon što se njihove oči otvore, a to je zapravo veoma poželjno ako želite da se mačići socijalizuju sa ljudima.

U poredjenju sa ljudskim bebama, mačići se razvijaju neverovatno brzo. Okote se sa čvrsto zatvorenim očima i ušima, i mogu samo da se migolje, u početku se oslanjaju na svoja čula njuha i dodira kako bi našli majčine bradavice i hranili se, a njeno mleko sadrži sve potrebno za fizički razvoj pa će, ako sve bude u redu, rasti zapanjujućom brzinom, udvostručujući svoju težinu za nedelju dana.

Njihove se oči otvaraju između četvrtog i desetog dana po koćenju (mada će trebati još nekoliko nedelja pre nego im se vid izoštri), a uši registruju majčino komunikativno predenje i vibracije, dok oni koriste cviljenje kako bi privukli njenu pažnju. Obično naprave svoje prve nesigurne korake u dobi od otprilike tri nedelje, a nakon toga se njihova pokretljivost poboljšava poskocima i skokovima, pa ih njihova izmučena majka neprestano mora dozivati ili dovlačiti natrag u gnezdo (kad vam se učini da su dovoljno sigurni u kontrolisanju svojih nogu i sami se počnu doterivati, možete da počnete da ih upoznajete sa posudom za pesak).

Otprilike sa četiri nedelje, kada potpuno savladaju kontrolisanje svojih nogu, mačići otkrivaju radost igranja. Vreme igre može biti veoma zabavno, ali to je takođe izrazito važan deo mačijeg procesa učenja, kad mačići počinju otkrivati i uvežbavati važne mačije životne veštine kao što je skakanje na plen. Razdoblje odrastanja mačića pravo je vreme otkrivanja, koje pomno nadzire njihova majka, koja će nastojati da pazi na njihovu sigurnost i naučiće ih svemu što moraju znati kako bi preživeli.

Odprilike sa pet nedelja, mačići bi trebalo da imaju sve mlečne zube, a kombinacija zuba i pokretljivosti između treće i pete nedelje njihovog života, zajedno sa majčinom sve manjom mogućnošću da ih hrani kada to njima padne na pamet, ukazuje na potrebu da se u ishranu mačića uvede nešto čvrste hrane.

Možete im slobodno davati veoma hranjive i razolike obroke, kao što je mleko u prahu za mačiće, hrana za ljudske bebe, pirinač na mleku, sveži sir, mlevena kuvana govedina i komadići kuvane ribe. Trebalo bi da potpuno prestanu da sisaju majčino mleko u dobi od osam do dvanaest nedelja, a nakon toga se njihova ishrana treba sastojati od hrane za mačke.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane