Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Fizičke aktivnosti mačke

Debele divlje mačke gotovo su nepostojeća pojava jer ne samo da teže dolaze do hrane nego kućne mačke, već moraju utrošiti mnogo vremena i energije za nabavljanje hrane, a njihov ih režim lova na plen održava vitkima i u dobroj kondiciji. Suprotno tome, domaće mačke često moraju samo uporno mijaukati i obrok će se pojaviti, pa su glasne žice jedini deo njihovog tela koji se koristi u potrazi za hranom.

Ako domaća mačka živi u kući, pa ima malo prilika za redovnu fizičku aktivnost, preti joj povećana opasnost od debljanja i gubitka mišićne mase. Iako mačke retko jedu samo reda radi, za mačku koja živi u kući i uglavnom se dosađuje vrhunac dana je pojava pune činije za hranu, a ne uzbuđenje lova, pa bi mogla da nagomila kilograme. Prekomerno dobijanje na težini, koje dodatno opterećuje svaki organ, posebno srce, u jednakoj je meri opasno za mačije kao i za ljudsko zdravlje, pa nemojte ugrožavati njeno zdravlje.

Dok uređujete svoju mačku, odvojite vreme za opipavanje njenih rebara, a ukoliko ih je teško naći jer su obložena salom, posavetujte se sa veterinarom o uvođenju programa mršavljenja (različite vrste hrane za mačke danas uključuju proizvode za mršavljenje).

Budući da se polako dobija na težini kada se više kalorija unosi nego troši, najbolji način na koji ćete sprečiti debljanje vaše mačke je osigurati joj obilje prilika za telesnu aktivnost. Obično je dovoljno ako ima pristup spoljnom svetu, ali ako je vaša mačka ograničena na maleni vrt, razmislite o postavljanju naprava za trčanje ili razne aktivnosti, uključujući grane na različitim visinama po kojima se može penjati.

Ako vaša mačka živi u kući i vaš je dom malen, dva rešenja za problem telesne aktivnosti su postavljanje okvira za penjanje u nekoj prostoriji ili odvajanje barem pola sata na dan za igru sa njom. Živahna igra će omogućiti vašoj mački jačanje mišića, a takođe će joj pružiti mentalnu stimulaciju i ojačati vezu između vas. Bez obzira živi li mačka napolju ili u kući, je li reč o mačetu ili odrasloj životinji, sve mačke žude za igrom, pa ukoliko niste u blizini da biste u tome učestvovali, osigurajte vašoj mački dovoljno igračaka za zabavu.

Mišljenja su podeljena kada je reč o vođenju mačke u šetnju, kao što činimo sa psima. Oni koji su protiv toga naglašavaju da srce i pluća mačke ne mogu podneti dugotrajna razdoblja telesne aktivnosti , te da je odlazak u duge zajedničke šetnje stran mačijoj naravi - na kraju krajeva, mačka nije životinja čopora, već individualno stvorenje usresređeno na svoju teritoriju.

Suprotno tome, zagovornici izvođenja mačke u šetnju tvrde da mnoge mačke (posebno orijentalne pasmine kao što je sijamska mačka) vole odlaziti u šetnju sa svojim vlasnicima,i da je takva aktivnost korisna za njih. Ako odlučite da vodite mačku u šetnju, svakako joj stavite rastegljivu ogrlicu osmišljenu posebno za mačke. Nikada joj nemojte pričvrstiti uzicu za ogrlicu ili je vući za sobom, i šetajte samo na kratkim udaljenostima. Nikad ne znate, možda će nakon nekoliko nedelja navikavanja na ovu neobičnost vaša mačka zavoleti odlaske u šetnju. Međutim, na kraju će odluku o odlascima u šetnju doneti vaša mačka, a ne vi.

DRESURA MAČKE

Za razliku od pasa, mačke su poznate po opiranju bilo kakvoj dresuri. Zapravo, pre bi se moglo reći da one dresiraju svoje ljudske sustanare. Uprkos tome, ako reč dresura tumačite kao navikavanje mačke na određene obrasce ponašanja a ne učenje trikova, onda ju je moguće dresirati. U mnogim slučajevima mačke ionako neće trebati mnogo dresure: čim kućna mačka upozna svoju posudu sa peskom, na primer, obično odmah nauči gde treba vršiti nuždu.

Međutim, budući da se mačiji zakoni i imperativi razlikuju od ljudskih, vaša mačka možda neće razumeti, na primer, zašto je zabranjeno grebati po nameštaju, a hvalite je kad grebe po stubu za tu namenu, ili zašto vičete na nju ako skoči na kuhinjsku površinu kako bi zgrabila ukusan zalogaj, a inače joj spremno dajete hranu. Ako su vaše reakcije dvosmislene ili nedosledne, zbunjivaće je problem prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja.

Takođe imajte na umu da bi mogao postojati razlog za „loše“ ponašanje vaše mačke: mačke moraju održavati svoje kandže, pa ukoliko grebe po nameštaju, čini li to zato što kandže ne može brusiti po stablu, a vi joj niste nabavili stub za grebanje?

Postoje određena kućna pravila koja ćete mački morati utuviti u glavu ako želite zajedno da živite zdravo i skladno, a to se najbolje čini primenom jasnoće i doslednosti. Pre nego udomite mačku, odlučite kakve ćete navike tolerisati, a šta je strogo zabranjeno. Čak i ako mačka duboko u sebi nastavi da misli da su vaša pravila nelogična, budete li ih se čvrsto pridržavali i ona će shvatiti da ste nezadovoljni svaki put kada ih prekrši, pa će ih nevoljno naučiti poštovati.

Kada dresirate mačku, postoje dve strategije kojih biste se mogli pridržavati: terapija averzije i nagrađivanje pravilnog ponašanja. Terapiju averzije najbolje je primeniti u hitnim situacijama kada bi mačka mogla napraviti nešto čime bi mogla ugroziti svoju sigurnost, kao što je skakanje na vreo šporet, a reakcija na to trebalo bi biti trenutna.

Svoje neodobravanje ćete izraziti glasnim i strogim „Ne!“, što će obično biti dovoljno ako se ponavlja svaki put kada se vaša mačka neprihvatljivo ponaša. Drugi način učenja mačke da se uzdržava od nečega što vas ljuti je štrcnuti vodu prema njoj iz bočice za prskanje biljaka; obzirom da sitne kapljice vode neće nauditi mački, to može imati vrlo uspešne rezultate ako se koristi razumno i umereno.

Ako neko određeno mesto neprestano privlači neželjenu pažnju mačke, pokušajte tamo naneti malo vinskog sirćeta ili limunovog soka, čiji miris je mački tako odbojan da će se držati podalje. Međutim, nikad nemojte udariti mačku jer će je to samo navesti da vam ne veruje i rezultira još lošijim ponašanjem jer je kaznu povezala sa vama a ne sa svojim postupkom zbog kojeg je kažnjena.

Suzbijanje lošeg ponašanja je jedno, ali učenje mačke da čini nešto što joj inače nikad ne bi palo na pamet, ili što bi svakako radije izbegla - kao što je povratak kući uveče kada bi radije bila napolju i lovila - sasvim je nešto drugo. Kada neka osoba zahteva nešto neshvatljivo od nje, rekli bi da mačka postavlja pitanje „Zašto? Šta ja time dobijam?“, a na to je najbolji odgovor „hranu“ (setite se kako brzo vaša mačka reaguje na zvuk pripremanja obroka i kako se mazi oko vas trenutak pre nego stavite činiju sa hranom ispred nje). Možda ćete to morati ponavljati nekoliko puta, ali ako svoju mačku nagradite njenom omiljenom poslasticom svaki put kada udovolji vašim željama, uskoro će naučiti lekciju o uzroku i posledici koja je zadovoljava.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane