Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Same u kući i na putovanju

KADA SU LJUDI ODSUTNI...

Kada planirate duže odsustvovati od kuće, zbrinjavanje vaše mačke trebalo bi biti jedan od vaših prioriteta. Ako je to samo za jednu noć, ostavite dovoljno hrane i vode za večernji i jutarnji obrok, proverite da li je posuda sa peskom spremna za upotrebu , i ako vaša mačka boravi napolju, zatvorite je u kuću dok se ne vratite. Međutim, dugotrajna odsutnost iziskuje detaljnije planiranje jer ne možete ostaviti mačku - koja, na kraju krajeva, zavisi od vas po pitanju hrane, vode, zaštite i društva - da se sama brine o sebi.

Najbolje rešenje, budući da je mačka vezana za svoju teritoriju, je ostaviti dovoljno hrane i peska za period vašeg odsustva, i zamoliti suseda ili neku drugu osobu da dvaput dnevno dolazi u vašu kuću (ili još bolje, da se useli) i daje mački hranu, vodu i malo pažnje, da čisti posudu sa peskom i vodi računa o zdravlju mačke (setite se da ostavite podatke o svom veterinaru i pokazati gde se nalazi kavez ili kutija za nošenje mačke, za hitne slučajeve).

Ako imate vratašca na preklop, mačka koja često boravi napolju i dalje bi mogla uživati u svojim izletima, ali možda bi, sigurnosti radi, bilo bolje da za vreme vašeg odsustva boravi samo u kući (nemojte zaboraviti da zatvorite sve prozore). Druga mogućnost je da svoju mačku, zajedno sa svim priborom, odvedete prijateljima ili rođacima. Jedina druga mogućnost - i to skupa - je smestiti mačku u ustanovu za čuvanje mačaka gde će dobiti hranu ( od vas mogu tražiti da donesete ono što inače jede ako je izbirljiva ili ima posebne potrebe u ishrani) i sklonište.

Pre nego svoju mačku prijavite za smeštaj u takvoj ustanovi (pitajte veterinara za preporuku), pokušajte proveriti koliko je čista i organizovana, hoće li vaša mačka imati vlastiti, relativno veliki prostor gde će biti na toplom i suvom, nikakvog kontakta sa drugim mačijim gostima kako bi se izbegla opasnost tuče i zaraze. Setite se takođe da ponesete njene podatke o vakcinacijama, a možda i omiljeni predmet ili tkaninu sa ležaja kako bi joj promena bila prihvatljivija.

MAČKE NA PUTOVANJU

Bez obzira vodite li svoju mačku kod veterinara, u ustanovu za čuvanje mačaka ili u vaš novi dom, moraćete da je staviti u nosiljku za mačke gde će biti tokom celog putovanja. Pre nego što to učinite, moraćete, naravno, uloviti svoju mačku, što može biti pravi izazov ako, pobegne čim ugleda nosiljku.

Ako očekujete zaista dugo putovanje, možda bi bilo mudro da joj nekoliko sati pre polaska ne dajete hranu ni vodu ako joj putem ne možete osigurati upotrebu posude sa peskom (unutar zaustavljenog vozila sa zatvorenim vratima i prozorima). Ako vodite mačku u inostranstvo, imajte na umu da će joj trebati mikročip i moraće da putuje sa vlastitim pasošem za kućne ljubimce, a ukoliko će leteti, unapred proverite u aviokompaniji i zemlji u koju putujete kako biste znali šta sve morate organizovati.

Kada se selite u drugi dom, moraćete preduzeti korake kako drastične promene ne bi uzrujale vašu mačku, što bi moglo rezultirati njenim nestankom. Pre nego počne selidba, zatvorite mačku u jednu prostoriju, zajedno sa njenom činijom za vodu i posudom za pesak, a ljude koji nose vaše stvari upozorite da ne ulaze onamo; ako to nije moguće, manje ugodna alternativa je smestiti je u njenu nosiljku.

Kada dođe vreme za napuštanje starog doma, ni slučajno nemojte mačku ukrcati u kamion za selidbu, već je uzmite sa sobom kako bi je vaše prisustvo umirivalo tokom putovanja. Pobrinite se da činije za vodu i hranu kao i posuda za pesak budu lako dostupni - idealno bi bilo da ih stavite u gepek automobila. Kada stignete u svoj novi dom, ponovno držite mačku zatvorenu u nosiljci, ili je pustite u jednu prostoriju gde je niko neće uznemirivati i zatvorite vrata.

Nakon što se vaše stvari iskrcaju iz kamiona i zavlada relativan mir, upoznajte mačku sa novim domom na isti način na koji ste je upoznali sa svojom prethodnom kućom i nemojte je puštati napolje nedelju ili dve, dok ne budete sigurni da svoje novo boravište smatra domom.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane