Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Problemi sa ušima

Obično ćete biti upozoreni na eventualne probleme sa ušima vaše mačke ako je vidite da ih često češe ili trese glavom - znakovi hronične nadraženosti - tada bi trebalo odmah da ih izbliza pogledate.

Osim što ćete lakše utvrditi izvor problema, brisanje unutrašnje strane mačijih ušnih školjki vatom namočenom u mlakoj vodi često se pokaže kao korisna početna higijenska mera. Međutim, nikad nemojte u ušni kanal mačke stavljati prst, štapić sa vatom, pincetu ili neki drugi predmet jer bi posledice, u smislu infekcije ili oštećenja osetljive unutrašnje građe uha, mogle biti ozbiljne.

Slično tome, ako vam veterinar propiše kapi za uho, nemojte kapaljku gurati do ušnog kanala, već lagano masirajte uho kako bi se tečni lek raširio po unutrašnjosti. Ukoliko sumnjate da je neki strani predmet, možda semenka trave, zapela u mačijem uhu, vađenje treba da prepustite veterinaru. Budući da su simptomi mnogih problema ušiju veoma slični, teško je kod kuće postaviti tačnu dijagnozu, pa odvedite mačku veterinaru ako sumnjate da postoji nešto od sledećeg.

Simptomi

• Češe uši, trese glavom i ima smeđi iscedak unutar uha: vidi ušne grinje i infekcija spoljnog uha.
• Krvavi mehur na ušnoj školjci: vidi ušni podliv.
• Ljuskava, crvena koža ili ranice duž rubova uha: vidi opekline od sunca.
• Naginje glavu u stranu i nesigurno hoda: vidi infekcije srednjeg i unutrašnjeg uha.
• Ne reaguje na zvukove: vidi gluvoća.

UŠNE GRINJE

Do zaraze ušnim grinjama (Otodectes cynotis) dolazi u mačijem ušnom kanalu, a problem se širi kontaktom sa zaraženom životinjom, što ne mora uvek biti druga mačka. Mačići su posebno podložni najezdi tih sićušnih belih grinja, a znakovi opasnosti uključuju uporno češanje, što u ekstremnim slučajevima katkad izaziva gubitak dlake i krvarenje, te trešenje glavom dok se mače trudi da se reši nepodnošljive iritacije koju izazivaju grinje.

Pri detaljnijem pregledu obično ćete videti (a možda i nanjušiti) crvenkasto-smeđi, voštani iscedak, a možda i stvrdnute slojeve, što je obrambena reakcija uha na hroničnu iritaciju i znak da mačku treba da odvedete kod veterinara. Ukoliko bude potvrđeno postojanje grinja, odnosno ako ih veterinar vidi pod osvetljenom lupom, obično će najpre temeljno očistiti uši, a zatim će vam dati kapi za uši pomoću kojih ćete se, kroz nekoliko nedelja, rešiti grinja.

Iako one ne sisaju krv, već se hrane mačijim ušnim voskom, nemojte ignorisati zarazu ušnim grinjama jer ćete time produbiti patnje vaše mačke, ali takođe može doći do bakterijske infekcije.

UŠNI PODLIV

Krvavi mehur, ili hematom, obično se vidi sa spoljne strane mačije ušne školjke, a posledica je tuče ili neprestanog jakog češanja nadraženog područja, pa krvni sudovi na površini kože puknu, a krv ostane između ušne hrskavice i epiderma.

Dva su razloga zbog kojih se treba obratiti veterinaru: prvo, više je nego verovatno da je skriveni uzrok češanja hroničan pa se njime treba pozabaviti, i drugo, krv u mehuru se polako širi i može izazvati “obešeno uho“ , pa bi veterinar, kao meru predostrožnosti, mogao napraviti drenažu krvi i propisati antibiotike protiv infekcije.

OPEKLINE OD SUNCA

Iako se to čini neverovatnim, mačke svetlih boja i bele dlake podložne su opeklinama od sunca. Budući da njihova koža ima malo pigmentacije, a vrhovi i rubovi njihovih ušiju nisu zaštićeni gustim krznom, ta područja, zajedno sa nosom i kapcima, najčešće stradaju od sunčevih jakih ultraljubičastih zraka.

Ako primetite da su jedna ili obe ušne školjke vaše mačke obrubljene crvenom, ljuskavom kožom, a posebno ako znate da voli da se izležava na suncu, obratite se veterinaru kako bi proverio ima li opekline od sunca. Iako oštećenja sporo napreduju, ljuskavu kožu mogu zameniti ranice, kraste, čirevi i na kraju se može pojaviti rak uha, destruktivna bolest koja može dovesti do amputacije uha.

Međutim, ako dobro pazite, ne bi smelo doći do toga, a to ćete sprečiti sklanjanjem mačke sa sunca ili nanošenjem sredstva za sunčanje namenjenog deci na najosetljivije delove mačijeg tela.

INFEKCIJA SPOLJNJEG UHA

Opazite li, tokom negovanja, smeđi, voštani iscedak oštrog mirisa, vaša mačka verovatno ima ušne grinje ili, što je opasnije, a posebno ako u iscetku ima gnoja, bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Kako biste sprečili pogoršanje stanja i nastanak nepopravljive štete, kao i zaustavili nelagodu ili bol koju možda trpi vaša mačka, važno je što pre poći veterinaru. Ukoliko se dijagnostifikuje infekcija spoljnjog uha, dobićete odgovarajući lek protiv bakterija ili gljivica koji ćete davati kod kuće.

INFEKCIJE SREDNJEG I UNUTRAŠNJEG UHA

Ako se zanemari, infekcija spoljnog uha, bez obzira na uzrok, može se proširiti ka unutra, u srednje uho, opasno blizu vestibularnog organa koji kontroliše mačiji osećaj za ravnotežu u unutrašnjem uhu.

Iako možda nećete primetiti infekciju srednjeg ili unutrašnjeg uha po postojanju iscetka, ako vaša inače agilna mačka postane nesigurna na nogama, tetura se u krug (smer ukazuje na bolesno uho), ili se čini da je njena ravnoteža na bilo koji način poremećena, trebala bi se oglasiti zvona na uzbunu.

Među drugim simptomima infekcije srednjeg ili unutrašnjeg uha su povremena gluvoća i neprestano naginjanje glave u jednu stranu - jer mačka trpi sve jače bolove i nelagodnost. Vašu dezorijentisanu mačku bez odlaganja odvedite veterinaru, a tamo će joj izvući duboko uvučeni iscedak i propisati kuru jakih lekova. Brzina je izuzetno važna ako želite izbeći oštećenja nerava i trajnu gluvoću.

GLUVOĆA

Belim mačkama sa plavim očima, kod kojih je gluvoća genetski poremećaj, i starijim mačkama preti opasnost od gubitka sluha, iako uzrok tome katkad može biti infekcija srednjeg ili unutrašnjeg uha. Jednako kao kod ljudi, gluvoća mačaka manifestuje se izostankom reakcije na zvukove, što je neobično kod stvorenja čiji je sluh izuzetno izoštren.

Budući da za mačke ne postoje slušni aparati, ništa se ne može učiniti, osim pobrinuti se da je gluvoća ne dovodi u opasnost. Stoga bi bilo dobro ograničiti joj kretanje samo na kuću ili dobro ograđeni vrt, pa vaša mačka, koja ne može čuti približavanje automobila, neće postati žrtva nesreće.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane