Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Afričke džinovske milipede - insekti

Afričke džinovske milipede - Postoji nekoliko različitih vrsta milipeda koje se čuvaju kao ljubimci, a potpadaju pod zajednički naziv – džinovske milipede ili afričke džinovske milipede (npr. Archispirostreptus spp, Scaphiostreptus spp). Ima nekoliko dostupnih vrsta, ali često dolazi do zabune oko njihovog raspoznavanja, s obzirom da identifikacija vrsta može biti jako teška kod živih primeraka, a izgleda da postoji i spor oko tačnih naučnih imena nekih milipeda. Međutim, uprkos tome što ima određenih varijacija u izgledu, džinovske milipede su uglavnom slične kada su u pitanju karakteristike i nega.

Osnovne činjenice

Veličina odraslih primeraka je oko 25.5 cm.

Generalno, očekivan životni vek za džinovske milipede je oko 7-10 godina.

Za afričke džinovske milipede karakteristična su dva načina odbrane kada su uplašene: uviju se u usku spiralu i luče iritirajuću tečnost kroz pore svog tela. Ova tečnost može biti opasna ukoliko dođe u kontakt s Vašim očima ili ustima, pa ne zaboravite da operete ruke nakon nošenja milipede. Neki ljudi su osetljiviji na ovu tečnost od drugih, ali su i neke vrste “otrovnije”.

Možete ih nostiti bez problema, prilično su poslušne, a i sporo se kreću.

Dobro se slažu sa drugim milipedama, tako da slobodno možete da držite više od jedne na istom mestu. Često se razmnožavaju, pa ako imate i mužjake i ženke, najverovatnije ćete se često sretati i sa mladuncima. Mužjaci milipeda imaju ekstremitete duž sedmog segmenta, koji se zovu gonopodi. Ovi ekstremiteti izgledaju drugačije od ostalih (imaju kandže za lov) i često ih drže ispod tela.

Milipede zapravo nemaju hiljadu nogu – imaju između 100-400 (dva kompleta nogu na svakom segmentu). Prilikom presvlačenja dobijaju nove segmente i, samim tim, više nogu.

Čuvanje džinovskih milipeda

Veličina kaveza: opšte pravilo je da se par milipeda čuva u akvarijumu zapremine 37.8-56.7 litara. Uverite se da je dužina akvarijuma najmanje duplo veća od milipede (kao i da je širina jednaka dužini milipede). Bitniji je pod akvarijuma od visine. Poklopac je takođe dobra ideja.

Podloga: milipede vole da kopaju, pa podloga (od oko 7.6-10 cm) od tresetne mahovine ili mešavina tresetne mahovine i zemlje (bez hemikalija ili đubriva) mogu formirati osnovu. Ovo može biti prekriveno mahovinom i komadima plute.Takođe se može koristiti lišće, koje bi trebalo prethodno zamrznuti kako bi se uništili insekti. Podloga treba da bude vlažna (ali ne mokra).

Toplota i vlažnost: stavovi o odgovarajućoj temperaturi za afričke džinovske milipede su oprečni. S obzirom da su milipede iz tropskih klimatskih krajeva, mnogi odgajivači savetuju da održavate temperaturu akvarijuma na 27° C ili čak 30° C. Grejač ispod akvarijuma ili termostat (koji se koristi i za reptile) postavljen ispod polovine akvarijuma, može biti odgovarajuć za održavanje temperature. Ukoliko grejač, koji je postavljen ispod akvarijuma, previše zagreva podlogu ili je isušuje, toplotni jastučić može biti pričvršćen sa strane ili iza akvarijuma. S druge strane, mnogi odgajivači ne koriste dodatne izvore toplote. Ukoliko i Vi odlučite da ne dogrevate, uverite se da je sobna temperatura najmanje 22° C, iako blagi pad u toku večeri može biti prihvatljiv. Nivo vlažnosti bi takođe trebalo održavati, i ovo se može postići održavanjem podloge vlažnom (ne mokrom) sa regularnim prskanjem.

Osvetljenje: nije neophodno posebno osvetljenje, čak bi ga trebalo izbegavati, s obzirom da će se milipede u većini slučajeva kriti od svetla.

Voda: obezbedite svežu vodu u vrlo plitkoj posudi, koju ćete redovno čistiti.

Hranjenje džinovskih milipeda

Afričke džinovske milipede su biljojedi, u divljini se hrane raspadajućim biljnim materijalima. U zarobljeništvu se mogu hraniti različitim povrćem i voćem, iseckanim na sitne komade. Mekše povrće i voće je najbolji izbor – probajte sa lisnatom salatom, krastavcima (omiljena hrana milipeda), paradajzom, dinjom, breskvama, bananama itd. Hranu možete postaviti u plitku posudu ili poklopac od tegle. Preferiraju hranu koja je počela da truli, tako da nije nikakav problem ako odstoji dan ili više. Takođe je dobra ideja obezbediti neku podlogu od suvog lišća (koje ćete prethodno zamrznuti kako bi redukovali insekte na lišću).

Trebalo bi dodati kalcijum u ishranu – zaprašite hranu vitaminskim suplementima koji sadrže kalcijum.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane