Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Bogomoljke - insekti

Bogomoljke - Postoji preko 2000 vrsti bogomoljki. Neke od njih su dostupne kod hobista, kao što je, na primer, afrička vrsta bogomoljke (zapravo više od jedne vrste - Sphodromantis belachowski, centralis, gastrica,vidiris i lineola), koje su vrlo dobar izbor za početnike. Bogomoljke dostižu dužinu do 15.2 cm, zavisno od vrste i pola. Međutim, najčešće se srećemo sa veličinom od 5-7.6 cm kad su u pitanju kućne bogomoljke. Očekivan životni vek bogomoljki zavisi od vrste, ali je maksimalni životni vek oko godinu dana. Međutim, procentualno najduže žive oko pola godine (neke čak i kraće).

Bogomoljke variraju po veličini, obliku i boji. Neke izgledaju kao grančice (što često koriste za kamuflažu), neke podsećaju na zgužvano suvo lišće, dok su neke tako obojene da liče na cveće. Njihov izgled varira i od klime (uglavnom su u pitanju tropske vrste). Međutim, sve bogomoljke su mesožderi, hrane se drugim insektima i paucima (neke krupnije bogomoljke mogu jesti sitne vodozemce i reptile).

Čuvanje

Bogomoljke bi trebalo čuvati separatisano. Međutim, njima je potreban mali prostor – obično bi akvarijum trebalo da je najmanje dva puta veći od same bogomoljke, ali ne mnogo veći od toga. Ukoliko je prevelik, Vašem ljubimcu će biti teško da nađe plen. Akvarijum dimenzija 30.5 x 30.5 cm će odgovarati većini. Trebalo bi obezbediti mrežast poklopac.

Podloga i nameštaj

Podloga od 2.5 ili 5 cm zemljišta, treseta ili mešavine zemlje sa peskom, vermikulitom i sličnim se preporučuje za bogomoljke. Na ovaj način će se održavati optimalna vlažnost. Trebalo bi dodati i nekoliko grančica i postaviti ih do vrha akvarijuma, s obzirom da će im biti neophodne za mitarenje. Žive ili veštačke biljke bi takođe mogle poslužiti ovoj svrsi, ali nastojte da ne pretrpate akvarijum. Vašim bogomoljkama će biti potreban prostor da se kreću i love.

Temperatura

Ovo je jedan od najbitnijih aspekata čuvanja, i uglavnom varira od vrste do vrste. Neke vrste su tolerantne na temperaturne varijacije, dok druge imaju specifične potrebe, pa proverite šta je neophodno za vrstu koju imate. Najčešći ljubimac je svakako afrička bogomoljka, i njoj odgovaraju temperature od 21°C -30°C. Ukoliko je neophodno veštačko dogrevanje, može se koristiti grejuća podloga (koja se prodaje za reptile i pustinjske rakove).

Vlažnost i voda

Potrebe za hidratacijom takođe zavise od vrste bogomoljki (afričke zahtevaju 60 % vlažnosti). Blago svakodnevno prskanje akvarijuma će osigurati dovoljnu vlažnost. Mala, plitka posuda s vodom koja sadrži šljunak ili deo morskog sunđera, može preventivno da utiče na davljenje, ali i da obezbedi vlažnost. Većina bogomoljki će uzimati vodu sa lišća koje je prethodno poprskano (mada će se neke služiti i posudom s vodom). Naravno, prevelika vlažnost nije preporučljiva.

Ishrana bogomoljki

Najbolje je da im obezbedite prethodno hranjene insekte. Nutritivne potrebe ćete utvrditi tako što ćete im ponuditi različite insekte (voćne mušice i afide za nimfe; manje bogomoljke, različite insekte poput moljaca, zatim voćne mušice, cvrčke ili brašnene crve za veće primerke). Plen bi trebalo da je prethodno dobro uhranjen (pre nego što bogomoljki ponudite plen, hranite ga hranom bogatom vitaminima).

Zanimljive činjenice o bogomoljkama

• Bogomoljke prolaze kroz jednostavnu (nepotpunu) metamorfozu, pa umesto stadijuma larve (kao kod gusenice, na primer) dobijaju vrlo mala krila odraslih (nimfi) koje sazrevaju i mitare se nekoliko puta.
• Bogomoljke se često nabavljaju za baštenske potrebe, kao uništivači štetočina.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane