Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Madagaskarska šišteća bubašvaba

Madagaskarske šišteća bubašvaba takođe poznata kao šišteća bubašvaba ili jednostavno Hisser, jedna je od najvećih vrsta bubašvaba, dostižuci 2 do 4 centimetara pri rodenju. Prirodno stanište ove vrste je Madagaskar. Za razliku od većine bubašvaba, one su bez krila. Madagaskarska šišteća bubašvaba je tamno, ciglasto crvene do crne boje, ima spoljašni oklop (eksterni skeleton). Mužjaci se mogu razlikovati od ženki po "rogovima". Hrane se isključivo biljkama. U zrelom dobu dostižu dužinu od 3.8 do 7.62 cm.

Temperament: Madagaskarska šišteća bubašvaba je spora i poslušna, pa se lako može nositi. Odličan izbor za početnike.

Čuvanje: Akvarijum kapaciteta 45.5 – 68.2 litara je dovoljan za ove bubašvabe. Podloga od komadića jasike (dubine 2.5 – 5 cm) je pogodna (nemojte koristiti kedar ili borovinu). Obezbedite neka mesta za skrivanje, u tu svrhu mogu poslužiti jednostavne rolne toalet papira, delovi kutija za jaja, komadi plute, ili male kartonske kutije.

Temperatura: S obzirom da je reč o tropskim vrstama, siktajućim bubašvabama će najviše odgovarati temperatura malo veća od sobne (tolerišu sve od 24º-32º C).

Ishrana: Madagaskarska šišteća bubašvaba bi trebalo da se hrani svežim voćem i povrćem (ali ne i zelenom salatom) u kombinaciji sa hranom za pse. Izgleda da im je omiljeno jelo šargarepa; ali se mogu hraniti i narandžama, jabukama, bananama, paradajzom, celerom, spanaćem, kruškama i mahunama graška. Uklonite nepojedenu hranu posle nekog vremena da ne bi došlo do njenog kvarenja.

Voda: Voda bi trebalo da bude dostupna u plitkoj posudi sa dodatkom pamuka ili nekog drugog rastvorljivog materijala koji bi sprečio da se bubašvaba udavi.

Napomena: Madagaskarska šišteća bubašvaba ima par modifikovanih spirala (kanali koji insektima služe za disanje) koje koristi pri šištanju po kome su dobile ime. Uglavnom šište kada su uznemirene, a mužjaci i pri zavođenju ispuštaju ove zvuke. Ponekad cela grupa šišti u glas (iz nepoznatih razloga).

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane