Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Problemi sa očima

Mnogi mačiji problemi sa očima, koji često nastaju usled ogrebotina zadobijenih u okršajima između mačaka, relativno su beznačajni i lako ih je rešiti pravilnim tretmanom, ali kao kod svih telesnih poremećaja, ne smeju se zanemariti kako ne bi došlo do infekcije i ugrožavanja vida. Međutim, drugi problemi sa očima su potencijalno veoma ozbiljni, a budući da sličnost simptoma koji pokazuju da sa mačijim okom nije sve u redu može otežavati pravilno identifikovanje poremećaja, važno je da dijagnozu postavi veterinar, a on će takođe preporučiti odgovarajući tretman.

Podrazumeva se da su mačije oči ekstremno osetljive, pa uvek budite posebno oprezni i nikad ništa nemojte gurati u njih, čak ni nežan prst. No, veterinar bi mogao, kao deo tretmana, preporučiti pranje mačijih očiju mlakom vodom ili posebnim preparatom za oči - nemojte koristiti kapi za oči namenjene ljudima - a tada to činite nežnim pritiskanjem komadića vate, dobro natopljene u tečnost, uz kapak obolelog (zatvorenog) oka.

Iako će to privremeno ublažiti nadraženost oka i može ubrzati odstranjivanje stranog tela, vaša mačka verovatno neće uživati u tom postupku, pa očekujte da ćete je morati umotati u peškir, kako se ne bi opirala, tako da joj viri samo glava. Isti savet važi i ako ste dobili uputstvo da joj stavljate mačiju mast za oči, koju bi trebalo istisnuti duž donjeg kapka, a potom zatvoriti oko i nežno ga masirati.

Simptomi

• Bistre suze teku iz oka: vidi začepljeni suzni kanali.
• Diranje oka šapom: vidi strana tela.
• Uporno treptanje, napola ili potpuno zatvoreno oko: vidi ogrebena rožnjača i konjunktivitis.
• Treći kapak navučen preko oka: vidi problemi trećeg kapka.
• Uvrnuti kapci: vidi entropij.
• Mutan iscedak iz oka: vidi konjunktivitis.
• Otečeno oko koje ne trepće: vidi glaukom.
• Neprozirno oko: vidi glaukom i mrena.
• Udaranje u prepreke i izostanak reakcije na kretnje: vidi slepoća.

ZAČEPLJENI SUZNI KANALI
Budući da nisu sentimentalna stvorenja, mačke ne plaču, pa ukoliko vam se čini da vaša mačka plače, iscedak je bistar i inače izgleda zdravo, verovatno su začepljeni njeni suzni kanali. Iako možete oko, i krzno ispod oka, oprati mlakom vodom, ipak bi trebalo zatražiti stručno mišljenje veterinara čim to bude moguće, za slučaj da je potreban dalji tretman.

STRANA TELA
Na postojanje stranog tela u mačijem oku možete posumnjati ako ga neprestano dodiruje šapom,što mačke inače nikada ne čine čak ni kada čiste svoje lice. Potrebno je odmah pregledati zahvaćeno oko, a ukoliko se strano telo nalazi na površini očne jabučice, možda ćete ga moći odstraniti pranjem oka.

No nemojte to pokušavati ako je strano telo probilo površinu oka; mogli biste naneti veliku štetu, pa je bolje mačku odmah odvesti veterinaru.

OGREBANA ROŽNJAČA
Ako vaša mačka neprestano trepće (što mačke retko rade) ili jedan kapak drži zatvoren ili napola zatvoren, verovatno to čini jer je boli očna jabučica, a uzrok je obično ogrebana rožnjača ili infekcija. Spuštanjem kapka mačka pokušava zaštititi svoje bolno oko od sušenja i vlagom ublažiti iritaciju. Prvi je korak pranje oka, kako je opisano u ranijem tekstu, a zatim se morate obratiti veterinaru radi sprečavanja infekcije, a na kraju i nastajanja čira.

PROBLEMI TREĆEG KAPKA
Kad mačka spava, to katkad čini otvorenih očiju, ali su treći kapci navučeni kako bi se oči zaštitile. To je sasvim normalno, ali ako je treći kapak, koji je obično uvučen i nalazi se u unutrašnjem uglu budnog oka, vidljiv dok se mačka kreće naokolo, to bi mogao biti znak oštećenja trećeg kapka ili oka, a moglo bi se raditi i o nekoj drugoj bolesti.

Ako je vidljiv samo jedan treći kapak, problem je zasigurno ograničen samo na to oko; međutim, ako su oba treća kapka navučena preko očiju, mačka možda boluje od nečeg opasnijeg, kao što je mačiji virusni rinotraheitis, a to je jedan od virusa koji uzrokuje mačiju zaraznu respiratornu bolest. Potraje li takvo stanje više od jednog dana, obratite se veterinaru kako bi postavio dijagnozu i odredio odgovarajuće lečenje.

MRENA (KATARAKTA)
Jednako kao i ljudi, stariji pripadnici mačijeg sveta, kao i mačke koje boluju od dijabetesa, mogu imati mrenu na sočivima svojih očiju, što se vidi po postojanju bele opne na oku, ili je zenica bela. Iako nema opasnosti od infekcije, mrena može izazvati progresivan gubitak vida i povećanu opasnost od glaukoma, pa se obratite veterinaru i raspitajte o mogućnosti odstranjivanja mrene, što vam može savetovati ako je mrena zahvatila oba oka, te time znatno oslabila njen vid. 


KONJUNKTIVITIS
Simptomi opisani u tekstu o ogrebenoj rožnjači, praćeni vidljivom upalom oka i, još važnije, mutnim iscetkom, često ukazuju na konjunktivitis izazvan hroničnom alergijom, bakterijskom ili virusnom infekcijom, kao što je mačija zarazna respiratorna bolest, a posebno mačiji virusni rinotraheitis. Infekciju oka treba lečiti što je moguće pre kako se ne bi razvila u nepovratni poremećaj koji ugrožava vid, pa odmah odvedite mačku veterinaru.

GLAUKOM
Ako vam se čini da je jedno oko vaše mačke otečeno - možda do te mere da ne može zatvoriti kapak - a samo oko izgleda mutno ili staklasto, situacija je ozbiljna. Moguće je da je vaša mačka zadobila udarac u glavu, pa ima unutrašnje krvarenje, ili da ima tešku infekciju ili tumor, a sve to može izazvati glaukom, stanje pri kojem tečnost unutar oka ne može slobodno da cirkuliše, pa nastaje opasan rast pritiska.

Glaukom se takođe često povezuje sa starenjem, a na kraju može rezultirati velikim problemima, uključujući slepoću, a ako se uopše može lečiti, to treba učiniti veterinar koji bi mogao smatrati potrebnim odstranjivanje obolelog oka.

SLEPOĆA
Ako vaša mačka počne udarati u nameštaj ili ne reaguje na brze pokrete, možda ih više ne može videti. Jedan način na koji to možete proveriti je postaviti mačku na sto, a zatim joj jednom rukom nežno pokriti jedno pa drugo oko i istovremeno ispruženi prst druge ruke pomerati prema nepokrivenom oku. Ako trepne, znači da je registrovala pokret, ali ako se ništa ne dogodi, jasno je da na to oko ne vidi.

Prilikom detaljnijeg pregleda, vaš bi veterinar trebalo da utvrditi uzrok tome, a u zavisnosti od dijagnoze, moguće je da je slepoća samo privremena i da se njen vid može vratiti, što je katkad slučaj ako je uzrok neurološki ili je, na primer, reč o mreni. Međutim, ako je gubitak vida trajan, moraćete svoju mačku do kraja njenog života da držite u kući i paziti da se položaj njenog ležaja, posude sa peskom, te činija za hranu i vodu - a po mogućnosti i nameštaja - ne menja kako biste je poštedeli neprijatnosti izazvane činjenicom da ne može naći te poznate komponente svog svakodnevnog života.

ENTROPIJ
Entropij, ili kapci uvrnuti prema unutra, može biti urođeni poremećaj (čest kod persijskih mačaka), ili posledica hronične upale oka. Budući da problem uzrokuje stalne smetnje i iritaciju, veterinar bi mogao preporučiti hirurški zahvat, što je često jedini lek.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane