Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kraljevski škorpion

Kraljevski škorpion - Primetan je porast interesovanja za ljubimce poput škorpiona, a posebno kraljevskih. Nisu baš savršeni za nošenje, ali su mirni, čisti, i laki za održavanje. S obzirom da im je životni vek od 5 - 8 godina, smatraju se prilično dugovečnim, pa bi pronalaženje osobe koja bi ih čuvala dok ste na putu mogao biti problem.

Kraljevski škorpion nije naročito opasan, za razliku od nekih drugih vrsta škorpiona. Njihov ujed bi mogao da se uporedi sa ujedom pčele po intenzitetu bola, iako medicinska intervencija nije neophodna. Međutim, neki ljudi imaju anafilaktičku reakciju na otrov (kao što pojedini imaju i od ujeda pčele) pa bi bilo najmudrije da ne rizikujete. Postoje mišljenja da će kraljevski škorpion pre napasti klještima, i da to može biti prilično bolno. U svakom slučaju, nošenje škorpiona nije preporučljivo, s jedne strane zbog rizika po Vas, a s druge što će taj poduhvat biti stresan i za ljubimca. Uglavnom se preporučuje da, ukoliko je nošenje baš neophodno (na primer, kada se čisti kavez) koristite par dugih hvataljki sa penom preko dršaka kojom ćete uzeti škorpiona.

Ovi škorpioni su vrlo krupni, sa svojom dužinom od oko 15 - 24 cm. Crni su (sa zelenim ili braon nijansama) i imaju impresivan par klješta (“kandži”). Prilično su poslušni ljubimci, ali, kao što je napomenuto, nošenje se ne preporučuje.

Čuvanje

Pružanje odgovarajućeg okruženja je najizazovniji deo u čuvanju škorpiona. Optimalna toplota i vlažnost su od vitalnog značaja za prevenciju nekih problema. Kraljevski škorpion može biti smešten parcijalno ili u grupi. Ukoliko čuvate više od jednog, biće neophodan veći prostor, a dobro bi bilo da postoji najmanje dva mesta za skrivanje da bi svaki od škorpiona imao svoj „kutak“. Ukoliko postoji bilo kakav znak agresivnosti među škorpionima, savetuje se da ih razdvojite.

Kraljevski škorpion potiče iz Afrike, dakle, prirodno stanište im je vlažno i toplo. Svi škorpioni su noćne vrste. Ovo su sve faktori na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom kreiranja okruženja za škorpiona.

Stakleni akvarijum je verovatno najjednostavniji za korišćenje, ali bi trebalo da ima čvrst sigurnosni poklopac. Akvarijum kapaciteta 40 litara će biti dovoljan za jednog škorpiona, ali veći (75.7 – 113.6 litara) će biti neophodan za grupu. Međutim, nemojte im obezbediti previše prostora, s obzirom da će im biti teško da uhvate plen u prostranijem akvarijumu.

Oprečna su mišljenja što se idealne podloge za kraljevske škorpione tiče – neki koriste zemljište, drugi treset ili vermikulit. Šta god da odaberete, neophodno je da bude dovoljno duboko (7.6 -15.2 cm) da biste omogućili škorpionu da kopa jame. Komadi plute, glatko kamenje, razbijene keramičke saksije za cveće ili kupovna skrivalica za reptile će poslužiti kao dobro mesto za skrivanje za Vaše škorpione. Postavljanje mahovine pri vrhu podloge će pomoći u održavanju vlažnosti u akvarijumu. Škorpioni će pomeriti dekoraciju u kavezu/nameštaj pomalo, pa iako će možda izgledati neuredno i aljkavo, bolje je da ne pomerate non-stop nameštaj, da se škorpion ne bi preterano stresirao.

Vlažnost bi trebalo da se održava na visokom nivou pomoću dnevnog prskanja akvarijuma. Takođe, podloga bi trebalo da bude vlažna, ali ne i mokra. Ako primetite da se na zidovima akvarijuma voda kondenzuje, znajte da je vlažnost previsoka.

Trebalo bi obezbediti različite temperature u akvarijumu, 21º-32º C. Mnogi savetuju da povremeno omogućite temperature od 37.7º C. Bitno je da životinja ima pristup različitim temperaturama u različitim delovima akvarijuma, da bi mogle da regulišu svoju telesnu temperaturu po potrebi. Najlakši način da se omoguće ove temperaturne razlike je korišćenje toplotne podloge ispod akvarijuma. Ovo bi trebalo da bude postavljeno na površini od jedne trećine akvarijuma, tako da škorpion može da se kreće po želji do toplijih, odnosno hladnijih delova akvarijuma. Uvek proverite da li su temperature optimalne, tako što ćete postaviti termometar u različitim delovima kaveza. S obzirom da su noćne životinje, škorpioni ne zahtevaju UV osvetljenje, i preferiraju dnevne cikluse sa blago dužim noćnim periodom.

Ishrana

Kraljevski škorpion se u divljini hrani beskičmenjacima (insektima i drugim zglavkarima) i kičmenjacima uključujući sitne guštere. U zarobljeništvu dobro prihvataju cvrčke, uz dodatak ostalih insekata kao što su brašneni crvi i moljci. Odrasli primerci kraljevskih škorpiona će zahtevati 3-6 cvrčaka nedeljno (hranite ih svaki drugi dan, npr.). Cvrčke možete povremeno zaprašiti kvalitetnim vitaminskim/mineralnim suplementima. Hranite ih noću kako biste imitirali njihov prirodni ritam ishrane.

Plitka (dovoljno plitka da spreči davljenje) posuda sa vodom bi trebalo da bude dostupna.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane