Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Insekti grančice

Insekti grančice kao ljubimci

Insekti grančice, zajedno sa insektima listovima, spadaju u porodicu Phasmida, a poznati su pod zajedničkim nazivom “fasmide”. Reč je o velikoj porodici – ima preko 2500 vrsta ovih insekata. Pre svega se oslanjaju na kamuflažu kao način odbrane, i izgledaju nalik štapićima ili listovima, zavisno od vrste. Samo neki od insekata grančica imaju krila. Većina dolazi iz tropskih krajeva.

Ovi insekti spadaju u jedne od najpopularnijih insekata-ljubimaca, zahvaljujući njihovom unikatnom izgledu i načinu čuvanja koji je, u osnovi, jednostavan. Nezavisno od vrste, nega zavisi od njihovog prirodnog okruženja (npr. vlažnosti, temperature i ishrane). Ključno za držanje insekata grančica u zarobljeništvu je podražavanje njihovih prirodnih uslova koje bi normalno iskusili, i hraniti ih na način na koji bi jeli u divljini. Insekti grančice se mogu nositi s obzirom da su vrlo pitomi, ali morate imati na umu da su prilično lomljivi, pa ih nosite s najvećom mogućom pažnjom. Slede saveti za negu ovih insekata, a odnose se na indijske insekte grančice, koji se najčešće čuvaju u Evropi.

Insekte grančice u zarobljeništvu ne bi nikada trebalo pustiti u divljinu zbog rizika od nanošenja štete u ekosistemima u kojima se prirodno ne mogu naći – smatra se da neodomaćene vrste mogu naneti štetu usevima.

Indijski insekti grančice (Carausius morosus) već dugo godina imaju status ljubimaca, posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu. Imaju jedinstven izgled i relativno su jednostavni za održavanje. Dostižu dužinu od 10 cm, a očekivan životni vek je godinu dana.

Odgovarajući smeštaj

Pravilo je da obezbedite ovim insektima prostor tri puta veći od njihove dužine. Za ove vrste to znači akvarijum najmanje 30 cm visine, iako bi bilo još bolje da je neki centimetar viši. Stakleni akvarijum (37.8-56.7 litara), visoke staklene tegle, plastične posude za ljubimce i slično će dobro poslužiti za smeštaj ovih insekata. Poklopac mora da ima dobru ventilaciju, ali i da bude dobro osiguran kako bi sprečio beg. Za ovo mogu poslužiti mrežice koje se pričvršćuju za otvorenu posudu.

Okruženje

Indijskim insektima grančicama bi trebalo da se obezbedi prilično toplo okruženje (21º-24º C). Temperatura može blago opasti u toku noći, na oko 15.5º C. Najbolji način da održite optimalnu temperaturu je da ih čuvate u toploj sobi, iako možete koristiti i dopunsku toplotu u vidu grejućeg poda ili lampe koju ćete smestiti u akvarijum. Međutim, korišćenje grejućih lampi može da podstakne sušenje, a bele sijalice ne bi trebalo koristiti noću (mogu se koristiti crvene ili plave).

Ukoliko ima zasađenih biljaka u vivarijumu, razmislite o korišćenju fluorescentnih sijalica iznad vivarijuma, s obzirom da one mogu uticati na brži rast biljaka.

Insekti grančice zahtevaju srednji nivo vlažnosti, ali bi vivarijum trebalo da ima dobar sistem ventilacije kako bi se sprečio razvoj buđi. Prskanje listova biljaka će obezbediti vodu za vaše insekte, i pomoći u održavanju vlažnosti.

Donja površina akvarijuma može biti pokrivena papirom da bi se olakšalo čišćenje. Pomoćni materijal koji pomaže da se očuva vlažnost je mahovina ili vermikulit. Ovo zahteva malo više truda u održavanju, ali za šta god da se odlučite, znajte da ne bi smelo da je previše vlažno, s obzirom da buđ može da stvori ozbiljan problem. Insekti grančice imaju prilično suv izmet, što olakšava čišćenje.

Ishrana

Kupine se smatraju najpogodnijom hranom za većinu insekata grančica. Što se ostalih opcija tiče, u obzir dolaze i maline, glog, hrast, ruža, bršljan i kalina. Sveže isečene grančice ovih biljaka se mogu ubaciti u posudu sa vodom, a treba ih zameniti kada se osuše (ili ako su konzumirane). Posuda sa vodom mora biti zatvorena kako insekti ne bi upali u nju i udavili se (u ovu svrhu upotrebite teglu sa uskim grlom i ubacite neki materijal oko biljke koji će doprineti pričvršćivanju poklopca). Postoji i drugi način – zasadite ove biljke i smestite ih u akvarijum.

Najbitnije je da se uverite da hrana ne sadrži nikakve insekticide ili herbicide, s obzirom da mogu biti smrtonosni za vaše ljubimce. Izbegavajte prikupljanje hrane blizu prometnih puteva. Ukoliko koristite zasađene biljke, budite sigurni da zemlja nije tretirana pesticidima.

Nošenje insekata grančica

Nosite ih pažljivo! Insekti grančice su veoma pitomi, dok ih nosite sede vam na ruci, ali ih morate pažljivo uzimati i nositi. Palcem i kažiprstom oprezno uhvatite za telo (ne za noge!) i prinesite otvorenoj šaci druge ruke.

Reprodukcija

Indijski insekti grančice se mogu razmnožavati bez udela mužjaka (partenogeneza). Ženka postavlja stotine sitnih jajašca (2 mm) u toku svog života. Ova jajašca su mekana i okrugla, i mogu se pokupiti sa poda kaveza. Premestite ih u cev sa peskom ili vermikulitom i ostavite na toplom. Možda će im trebati oko godinu dana da se izlegnu, i trebalo bi ih držati u separatisanim posudama dok ne dostignu zrelo doba kada se mogu smeštati u male grupe. Bebe (”nimfe”) se mitare nekoliko puta pre zrelog doba i u toku ovog procesa će visiti sa grančice ili poklopca akvarijuma. Mitarenje je vrlo ranjiv stadijum razvoja, pa bi insekte trebalo ostaviti na miru i ne nositi ih dok im se ne formira novi eksoskeleton.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane