Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kako izabrati pauka

Kao što je već pomenuto, postoji nekoliko dostupnih vrsta u pet šopovima, a razlikuju se po tome koliko je naporno njihovo održavanje. Generalno, najbolji izbor za početnike su one tarantule koje žive na zemlji, ili u rupama, s obzirom da se one najmanje pomeraju. Navodimo najbolje izbore za početnike:

Čileanske ruže (Grammostola rosea)
Kostarikanske zebre (Aphonoplema seemani)
Meksičke tarantule crvenih kolena (Brachypelma smithi)
Meksičke crvenonoge (Brachypelma emilia)
Pustinjske/meksičke plavuše (Aphonopelma chalcodes)
Kovrdžave tarantule (Brachypelma albopilosum)
Vrsta “mali prst” (Avicularia avicularia) je dobro rešenje ukoliko odlučite da čuvate arborealnu tarantulu, ali pod uslovom da niste početnici u čuvanju tarantula. Zapravo, arborealne vrste su mnogo zahtevnije za održavanje, a „mali prst“ je prilično brza i agilna tarantula, pa je nošenje prilično otežano.

Ženke su bolji izbor, s obzirom da su dugovečnije od mužjaka. Životni vek ženki čileanskih ruža je preko 20 godina, dok mužjaci bilo koje vrste jedva prožive par godina. Uostalom, većina mužjaka će potrošiti određeno vreme u pokušaju da pronađe partnerku.

Kada birate pauka, izbegavajte one kojima su noge povijene, ili koji nemaju posudu s vodom. Informišite se precizno o nezi, polu i godinama, pitajte za naučno ime i istražujte.

Smeštaj

Prevelik prostor nije neophodan, ali će arborealne vrste zahtevati visok kavez, dok će „kopačima“ biti potrebna odgovarajuća podloga ili mesto za skrivanje. Generalno, paukove bi trebalo držati separatisano, s obzirom da nisu socijalni.

Za kopnene paukove, ali i za one koji kopaju, pravilo je da kavez bude oko 3 puta veći od dužine nogu, i dva puta duži od njihove širine. Kavez ne bi trebalo da je viši od dužine pauka – ovi paukovi su teški, i ako pokušaju da se popnu, mogu lako pasti, što može uzrokovati fatalne posledice.

Akvarijum kapaciteta 9.4-18.9 litara će biti sasvim dovoljan. Veći kavez nije dobar u ovom slučaju, s obzirom da višak prostora može da im oteža pronalazak plena. Neophodno je da akvarijum ima sigurnosni poklopac, one su ipak umetnici u bežanju, ali se treba postarati da poklopac ima neki sistem ventilacije.

Trebalo bi obezbediti podlogu od vermikulita, ili mešavine vermikulita sa zemljištem i/ili tresetom, najmanje 5-10 cm dubine kako bi mogle da kopaju, ali i da bi se obezbedila odgovarajuća vlažnost. Izbegavajte kedar i slične materije da koristite kao podlogu.

Trebalo bi obezbediti mesto za skrivanje – u tu svrhu će dobro poslužiti kora drveta, komad šupljeg panja (mogu se nabaviti u pet šopovima), ili deo plastične saksije.

Arborealne tarantule zahtevaju viši kavez, prostor za penjanje, grančice ili nešto nalik na grančice, kako bi mogle da naprave mrežu. Akvarijum kapaciteta 37.8 litara će biti dovoljan za potrebe ovih tarantula.

Nije im neophodno jako osvetljenje, čak bi ih trebalo čuvati u zatamljenom delu prostorije, gde direktna sunčeva svetlost neće pasti na kavez. Električno osvetljenje ne bi trebalo da se koristi za grejanje, s obzirom da mogu da utiču na dehidriranje Vašeg pauka. Grejuće trake (dostupne u prodavnicama za reptile) se mogu smestiti ispod malog dela akvarijuma.Većini vrsta tarantula odgovara temperatura 23.8º – 29.4º C.

Treba obezbediti plitku posudu za vodu. Neophodno je da bude veoma niska, kako ne bi došlo do davljenja. U posudu možete postaviti i nešto šljunka, kako bi pauk mogao da se popne, ukoliko bude neophodno.

Odgovarajuća temperatura i vlažnost se moraju održavati, ali zahtevi za određenom temperaturom i vlažnošću zavise od vrste. Za tarantule koje ne zahtevaju visok nivo vlažnosti, biće dovoljno obezbediti plitku posudu sa vodom i prskati akvarijum jednom nedeljno. U svakom slučaju, trebalo bi meriti temperaturu i vlažnost.

Kada su veće temperature u pitanju, treba ekvivalentno tome podići i nivo vlažnosti. S druge strane, višak vlažnosti može da utiče na razvoj plesni, koja može da bude opasna i neprijatna.

Nije neophodno čistiti kavez prečesto – za paukove koji zahtevaju nizak stepen vlažnosti biće dovoljno čišćenje jednom nedeljno (češće ukoliko se primeti buđ, gljivice ili grinje). Za one koji se čuvaju u vlažnijem okruženju, čišćenje bi trebalo da se praktikuje češće.

Ishrana

Ishrana pogodna za tarantule sastoji se od cvrčaka i drugih insekata. Odrasli primerci jedu iznenađujuće malo – povremeno, ne svakodnevno; jednom nedeljno je sasvim dovoljno. Neki vlasnici će pokušati da podražavaju ritam ishrane koji tarantule imaju u divljini – npr. potpuno slučajan izbor (jednom će im za jedan dan dati nekoliko cvrčaka, zatim će, nakon nedelju dana ponuditi samo jednog, da bi posle par dana dali dva, itd.).

Odrasli mogu da poste duži period (mesec ili dva), posebno ako tome predstoji presvlačenje. Paukove u razvoju bi trebalo hraniti nekoliko puta nedeljno.

Cvrčke bi trebalo dobro hraniti pre nego što se ponude tarantuli; takođe mogu biti zaprašeni vitaminima prilikom hranjenja. Zapamtite da ono čime hranite crvčke kasnije postaje hrana za Vaše paukove. Povremeno ih možete hraniti i brašnenim (i drugim) crvima. Krupnije tarantule će jesti ružičaste miševe i sitne guštere, ukoliko žele, mada nije neophodno.

Najbitnija stvar je da hrana bude sitnija od tarantule, kako plen ne bi povredio pauka. Ovo uključuje izbegavanje hranjenja divlje uhvaćenim insektima dok se apsolutno ne uverite da nema rizika od pesticida. Vreme presvlačenja je vrlo osetljivo za pauka, i tada čak i cvrčak može ubiti pauka, pa nastojte da uklonite nepojeden plen u roku od 24 časa.

Ne zaboravite da obezbedite plitku posudu sa vodom. Možete dodati šljunak koji će donekle onemogućiti da se pauk udavi.

Presvlačenje

Ovo je period kada paukovi menjaju veličinu – presvlače stari eksoskeleton i proizvode novi. Reč je o stresnom dobu za pauka, uključujući i nivo vlažnosti koji za ovaj period može biti kritičan. Pauk prestaje da jede na određeno vreme, zatim legne na leđa i započne proces presvlačenja.

Ovaj proces može trajati nekoliko sati. Kada se stari eksoskeleton presvuče, biće potrebno nekoliko dana da se novi postavi, a pauka ne bi trebalo hraniti u ovom periodu, s obzirom da je tada najosetljiviji, i da mogu i najsitniji cvrčci da uzrokuju smrt Vašeg ljubimca. Za vreme presvlačenja, pauka nikako ne smete nositi. Nekada je potrebno i dve nedelje da se tarantule potpuno oporave od presvlačenja.

Nošenje

Iako većina tarantula nije otrovna, mnogi eksperti ne preporučuju njihovo nošenje. Za nosioca, ujed može biti bolan, a može se javiti i iritacija zbog kontakta sa oštrim dlakama; mada je nošenje mnogo veći stres za samu tarantulu. Iako tarantula može da se navikne na nošenje, iznenadno će potrčati ili skočiti, a povrede izazvane padom mogu biti smrtonosne.

Čak i neznatan pad može ubiti tarantulu, ako stomak napukne. Neke tarantule su veoma brze, i mogu lako pobeći. Ne bi trebalo dozvoliti deci da ih nose, zbog obostranog rizika od povreda.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane