Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Tarantule kao kućni ljubimci

Tarantule su postale relativno pupularni ljubimci za kratko vreme. Jedinstvene su, mirne, potrebno im je malo prostora, tako da čuvanje ovih paukova može biti fascinantan hobi. Međutim, nije preporučljivo prečesto nošenje, s obzirom da može izazvati stres kod pauka, pre nego kod nosača.

Ima dosta dostupnih vrsta, različitih veličina i izgleda, i uglavnom ne zahtevaju preteranu negu, mada to zavisi od vrste do vrste. S obzirom da će potrebe za smeštajem varirati od vrste, neophodno je da razumete koje vrste se smatraju prihvatljivim za kućne ljubimce.

Postoji preko 800 vrsta tarantula koje pripadaju porodici Theraphosidae. Odomaćile su se u različitim klimatskim zonama – u suvoj, subtropskoj i tropskoj. Grubo se dele na dve grupe: „stari svet“ (sa istočne hemisfere) i „novi svet“ (sa zapadne hemisfere). Jedna od najpopularnijih vrsta je čileanska ruža (Grammostola rosea) – izdržljiv i jednostavan za održavanje pauk iz Čilea.

Tarantule ujedaju, i njihov ujed jeste otrovan. Međutim, toksičnost otrova kod većine vrsta je jednaka pčelinjem. Ujed će češće izazvati neprijatnu lokalnu reakciju koja uključujuje bol, crvenilo, otok. Međutim, ljudi mogu imati alergiju ili anafilaktičku reakciju na ujed pauka, kao što neki imaju i na ujed pčele, tako da sama reakcija može da bude fatalna.

Takođe, postoji nekoliko vrsta koje imaju različite otrove, a neki od njih su i potencijalno fatalni. Iako ovo nije čest slučaj, najbolje bi bilo da se dobro informišete o vrsti koju želite da nabavite, i da proučite navike u ponašanju. Tarantule su divlji insekti, pa ih treba negovati na poseban način. Ipak, nepisano je pravilo da će se tarantula pre povući, nego što će ujesti čoveka.

Druga vrsta zabrinutosti prilikom nošenja tarantula tiče se iritacije i svraba, a izazivači ovih neprijatnih reakcija jesu dlačice, koje se mogu naći kod nekih tarantula iz „novog sveta“. Ove dlačice se nalaze na abdomenu, a bacaju ih kada se osete uplašeno.

Reč je o tankim, bodljikavim dlačicama koje mogu izavati iritaciju i svrab. Ukoliko dospeju u oko, mogu uzrokovati upalu, pa se potrudite da izbegnete bilo kakav kontakt sa očima ako su dlačice u blizini (ukoliko ipak dođe do toga, odmah posetite oftalmologa). Nakon bilo kakve interakcije sa paukom ili kavezom, operite dobro ruke (s obzirom da i u kavezu mogu biti dlačice koje ćete lako pokupiti prilikom čišćenja), i ne približavajte se previše pauku.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane