Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Smeštaj

Ima različitih načina da svom ljubimcu obezbedite prijatan smeštaj. Neki vlasnici koriste plastične kutije od cipela ili džempera, drugi - plastične tegle ili slične posude. Stakleni akvarijumi, mrežasti kavezi, akrilne kutije, i mnogi drugi tipovi smeštaja dostupni su u lokalnim pet šopovima ili izložbama reptila i insekata. Tip beskičmenjaka ljubimca će diktirati tip smeštaja. Slede neki od predloga koji će uticati da beskičmenjaci budu zdravi i „stimulisani“.

Plastične posude:

Plastične posude poput kutija od sendviča, cipela, džempera i litarske tegle su dostupne u različitim veličinama, oblicima i cenama. Obično su jeftine i lako se pronalaze. Kada ih koristite za čuvanje beskičmenjaka, najbolje bi bilo modifikovati bočne strane ili poklopce da biste obezbedili strujanje vazduha.

Ovo se može lako uraditi sitnom bušilicom ili lemilicom (lemilicu treba koristiti na provetrenom prostoru, da bi se izbeglo nagomilavanje opasnih isparenja). Uz malo domišljatosti, možete napraviti i „prozor“ na plastičnoj posudi. Preko ove rupe možete staviti mrežicu za prozor. Ovo je posebno značajno za divlje vrste beskičmenjaka.

Terarijumi:

Stakleni ili akrilni terarijumi mogu biti prilično lepe kućice za beskičmenjake. Plići terarijumi odgovaraju uglavnom kopnenim vrstama, dok su vertikalno orijentisani pogodni za arborealne vrste. Kako beskičmenjak raste zahtevaće, naravno, veći prostor.

Akvarijumi:

Akvarijumi su relativno jeftini i mogu se adaptirati kao terarijum. Dostupni su u različitim veličinama, i često lepo izgledaju kao deo enterijera. Za razliku od terarijuma, nemaju mrežast vrh, koji obezbeđuje neophodnu ventilaciju. Međutim, sigurnosni mrežasti poklopci su dostupni u različitim veličinama u pet šopovima. Takođe je popularno naručiti akvarijum po meri, a to je često i jeftinija i praktičnija opcija, s obzirom da možete naglasiti veličinu koju želite.

Spoljašnji kavezi:

Neki vlasnici biraju da čuvaju svoje ljubimce napolju. Spoljašnji kavezi u područjima s umerenom klimom mogu obezbediti pravilno okruženje za Vaše beskičmenjake. Neophodno je da ovaj tip smeštaja ima sigurnosnu mrežu koja će dopuštati sunčevu svetlost, ali će predatorima onemogućiti ulaz. Predatori beskičmenjaka mogu biti ptice, mačke, miševi, pa čak i mravi.

Posebne potrebe u vezi sa smeštajem:

Ove potrebe podrazumevaju osnovne elemente - toplotu, osvetljenje, podlogu i čišćenje. Neke od ovih stavki se mogu kombinovati, poput grejanja i osvetljenja.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane