Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Grejanje i osvetljenje

Noćni beskičmenjaci:

S obzirom da većina beskičmenjaka spada u noćne tipove, vlasnici uglavnom misle da skupe UVB sijalice nisu neophodne. Da biste posmatrali noćne vrste, možete koristiti plavu ili crvenu sijalicu pričvršćenu unutar kaveza. Ovo svetlo dozvoljava da posmatrate životinje u toku noći za vreme njihovih aktivnosti.

Dnevni beskičmenjaci:

U prirodi, dnevni beskičmeni insekti i arahnidi se pomeraju od toplih, sunčanih mesta do hladnijih, tamnih mesta kako bi regulisali svoj metabolizam. Možete postaviti UVB sijalicu i fiksirati je iznad kaveza bogomoljki, odnosno drugih dnevnih vrsta beskičmenjaka. Takođe, postoje sijalice koje emituju UVB svetlo, ali i greju, pa možete to postaviti u keremički držač (fasung) na čvrst mrežasti poklopac, za sve dnevne vrste, posebno bogomoljke i fazmide.

Toplo okruženje:

Stvorenja iz toplih, sunčanih krajeva će zahtevati prilično zagrejano okruženje. Ali ne zaboravite da najveći broj pustinjskih vrsta živi upravo u rupama koje su na neki način hladne i vlažne, čak i u toku najtoplijih dana u godini. Pustinjskim vrstama, dakle, morate omogućiti pristup hladnijim, vlažnijim delovima kaveza.

Za vrste koje zahtevaju toplo, kopneno okruženje, možete ubaciti malu grejuću lampu iznad kaveza uz korišćenje grejućih traka ili podloge ispod jednog dela kaveza (kavez bi, dakle, trebalo da ima „topao“ i „hladan“ kraj). Nemojte izvor toplote da postavite direktno iznad zaklona, s obzirom da može da se zaglavi i dostigne nivo toplote koji može biti smrtonosan za Vašeg ljubimca.

Stakleni kavezi mogu dostići previsoke temperature veoma brzo. Nemote postavljati stakleni akvarijum izvan kuće ili blizu prozora u toku sunčanih dana. Previsoke temperature mogu ubiti Vašeg ljubimca.

Voda i vlažnost:

Obezbedite dovoljno vode i vlažnosti za svog ljubimca. U zarobljeništvu će mnogi beskičmenjaci umreti od dehidratacije. Čak i pustinjske vrste zahtevaju pristup vodi. Obezbedite vodu u plitkoj posudi ili poprskajte deo kaveza jednom ili dva puta mesečno. Neiskusni vlasnici mogu iz neznanja da ubiju svoje ljubimce beskičmenjake time što im nisu obezbedili dovoljno vlažnosti.

Zavisno od životnih potreba u prirodnim uslovima, beskičmenjaci u zarobljeništvu će zahtevati bilo vlažne, hidrirane kaveze sa redovnim prskanjem, ili suve kaveze sa vrlo niskom vlažnošću.

Za tropskije vrste će biti neophodno jednom ili dvaput dnevno prskati kavez. Kada su u pitanju šumske vrste, nešto ređe prskanje i kapajući sistem može biti zadovoljavajuće rešenje.

Sistem kapanja:

Postavite plastičnu posudu sa perforiranim dnom na mrežasti poklopac kaveza. Napunite posudu jednom dnevno s vodom i pudtite da kapa u posudu u samom kavezu. Za vreme „kišne sezone“ dodatno prskajte kavez jednom nedeljno. Ovaj sistem kapanja će pomoći u održavanju umerene vlažnosti u kavezu, s obzirom da će voda kapati na mali deo kaveza.

Mnogi beskičmenjaci u zarobljeništvu koji zahtevaju visoku vlažnost, imaju potrebu i za dobro ventiliranim kavezima. Ovo može biti teško s obzirom da dobro ventilirani kavezi obično nisu vlažni, a zatvoreni kavezi ostaju vlažni, ali vazduh ubrzo postane ustajao, a buđ može zahvatiti kavez i postati opasna za Vašeg ljubimca.

Podloga:

Primetan je porast interesovanja za lepo ukrašene terarijume za beskičmenjake. Uspešno se prodaje kora drveta, mahovina, sistemi prskanja, obojen pesak i ostale potrebštine. Mnogi vlasnici, posebno oni koji drže samo jednu ili dve životinje, biraju prirodno okruženje za svoje ljubimce. Upravo podloga ima bitnu ulogu kada je u pitanju to prirodno uređenje.

Podloga od peska i kokosa:

Mešavina vlažnog peska i kokosa odgovara mnogim kavezima za beskičmenjake. Ne samo da je prirodno, već održava vlažnost, a kiselost kokosa izgleda da sprečava razvoj buđi i gljivica u previše vlažnim kavezima.

Podloga od peska i treseta

Mnogi vlasnici koriste mešavinu vlažnog peska i treseta kao podlogu za kavez. Ova mešavina je uglavnom pogodna za većinu beskičmenjaka. Reč je o prirodnoj podlozi koja će očuvati vlažnost do nekoliko dana nakon što je poprskana.

Postoji izvesna zabrinutost oko pitanja da li beskičmenjaci mogu da svare pesak koji slučajno pojedu uz plen. Međutim, zdravi beskičmenjaci će jednostavno izbaciti pesak sa ostalim izmetom. Ovo se bez sumnje dešava u prirodi i izgleda da ne predstavlja veliki problem.

Papirni ubrusi:

Sitni beskičmenjaci, posebno male tarantule, su se često čuvale na papirnim ubrusima. Ovo je jednostavna podloga koja je jeftina, a vrlo brzo se može promeniti kada se isprlja. Međutim, neiskusnim vlasnicima će često biti teško da odrede kada je papir previše mokar, s obzorom da on neće potamneti kao treset ili pesak.

Vermikulit:

Vermikulit je bio jako popularna podloga još kada su se čuvale prve tarantule. Većina vlasnika je prešla na neke druge podloge, iz racionalnih razloga. Vermikulit često ima neprijatan miris (kada se osuši, ili kada se previše osvetli), a ako se slučajno proguta, može da nabubri i izazove zatvor, pa i smrt.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane