Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ishrana

Beskičmenjaci su primarno mesožderi, što znači da im se ishrana bazira na proteinskoj ishrani, za razliku od drugih insekata, poput cvrčaka koji jedu i biljke. Mesoždere koji jedu samo insekte nazivamo insektojedima.

Hranjene isektojeda i mesojeda je obično vrlo jednostavno. Ishrana se u ovim slučajevima sastoji od različitih potencijalnih plenova: cvrčaka, brašnenih crva, voštanih crva, muva, moljaca, i u nekim sličajevima - ružičastih miševa.

Sitni insekti i arahnidi će jesti sitnim insektima, a kako rastu, tako će im se i potrebe za porastom plena povećati. Svi beskičmenjaci u zarobljenišvu bi trebalo da se hrane onim čime bi se u divljini najčešće i najradije hranili.

Uzgajanje hrane:

Mnogi vlasnici, posebno oni sa brojnom kolekcijom, će uzgajati nekoliko tipova plena za svoje ljubimce. Ovako hranjeni insekti-plenovi su najbolja i najzdravija opcija, a na taj način se obezbeđuju nutritivne potrebe vrsta iz zarobljeništva.

Jedna od bitnih stavki ukoliko sami hranite plen za svog ljubimca jeste čitnjenica da ono čime hranite plen će se kasije naći u telu Vašeg ljubimca. Zato je neophodno da hrana bude kvalitetna i da sadrži sve hranljive sastojke.

Predlažemo da ubacite malu „gomilicu“ od 5-6 komadića povrća (zelene salate, zeljastog povrća, repe, maslačka, boranije, bundeve, tikvica, šargarepe, slatkog krompira, jabuka, komada narandže, kruške, dinje, manga, papaje, ovasa, pšeničnih klica, hrane za bebe na bazi pirinča, mleka u prahu, semenki suncokreta, pčelinjeg polena, krljušti tropske ribe) u kavez za cvrčke dva puta nedeljno, 8-10 sati pre nego što cvrčcima nahranite ljubimca.

NE PREPORUČUJEMO HRANU ZA PSE I MAČKE.

Zaključak - šta jeste, a šta nije preporučljivo

Informišite se o različitim tipovima beskičmenjaka kako biste bili sigurni koji tip će odgovarati Vašem životnom stilu. Neki od najčešćih beskičmenjaka se mogu nositi, dok su neki isključivo za gledanje, ne i nošenje. Odlučite koji tip Vama odgovara, kako se ne biste razočarali. Na primer, pustinjski rak se lako nosi, dok velika stonoga, s obzirom da može vrlo bolno da uštine, i nije baš preporučljiva za nošenje!

Zapamtite da morate redovno da čistite i hranite ljubimca, i proverite da li Vam mogućnosti to dozvoljavaju. Proveravajte ljubimca svakodnevno.

Enciklopedija Detaljni opisi ljubimaca
Veterinari Veterinar u tvom komšiluku
Odgajivačnice Pronađi pravog ljubimca
Pet šop Hrana i oprema za ljubimce

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pet šop

^ Vrh strane