Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kako su filmovi uticali na popularizaciju i odabir rase psa?

Visokobudžetni filmovi koji pune bioskopske sale mogu uticati na buduće vlasnike da se opredele za rasu psa iz filma, a favorizacija i pomama  ponekad traju i decenijama, pokazala je nova studija.

Najnovija studija Bristolskog i Njujorškog univerziteta pokazala je da filmovi u kojima psi imaju zapažene uloge utiču na popularizaciju određene rase. U studiji je analizirano 87 filmova, a zatim su upoređeni podaci o rasama iz Američkog kinološkog kluba.Utvrđeno je da su stariji filmovi s početka 20. veka imali veći uticaj na buduće vlasnike nego sadašnja filmska ostvarenja slične tematike, kao i da danas pri odabiru pasa više utiče internet.Nakon što je 1943. godine emitovan film “Lesi”, Američki kinološki klub je registrovao četrdeset odsto više škotskih ovčara u odnosu na ranije godine. Takođe, na porast popularnosti rase uticali su i nastavci istog filma, serija kao i crtani filmovi o psu koji pokušava da nađe svoje vlasnike.

Staroengleski ovčar postao je 100 puta traženiji i popularniji nakon objavljivanja Diznijevog filma "The Shaggy Dog" 1959. godine.

Nakon premijere animiranog filma “101 dalmatinac” 1961. godine popularnost dalmatinaca značajno je porasla i trajala je i nakon emitovanja igranog filma 1996. godine.


Takođe, u studiji je primećeno je popularnost rasla uglavnom onim rasama koje su u filmovima bili pozitivci. Bernardinac je veću popularnost steko u filmu "Betoven", nego u hororu "Kudžo".

Zanimljivo je da su vlasnici inspiraciju za imena svojih ljubimcima dobijali iz filmova, pa se Lesi zvao svaki peti škotski ovčar u Americi tih godina.

Međutim, nekada filmovi i serije negativno utiču na odabir pasa. Na našem portalu imali ste prilike da čitate o tome kako zbog serije "Igra prestola" i filma "Sumrak", sve više ljudi usvaja haskije i aljaske malamute, koji zatim često završe u azilima.

^ Vrh strane