Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Da li ovaj izraz lica zaista znači da pas oseća krivicu?

Iako često čujemo od vlasnika da se njihov pas postideo ili napravio izraz lica kao da se kaje, naučnici nas uveravaju da to nije moguće. Oni kažu da je dokazano da psi ne mogu osećati stid, krivicu ili sramotu.

Pogled psa za koji vezujemo njegovo osećanje krivice zapravo je mit, kažu naučnici koji ističu da psi nisu sposobni za tako složena osećanja.

Iako su vlasnici pasa uvereni da taj karakterističan izraz lica njihovog ljubimca govori da je nešto zabrljao i da se kaje, naučnici su uvereni da se ne radi o složenom osećanju već prirodnoj reakciji na govor tela njihovih vlasnika!

Ljubav prema kućnim ljubimcima identična ljubavi prema deci!

Naučnici sa Kembridža uradili su eksperiment kako bi proverili svoje teze - vlasnici su prvo naučili pse da ne pojedu keks koji im je bio na dohvat šape, a zatim su napustili sobu u koju bi zatim ušla druga osoba, koja bi uzela keks ili podsticala psa da ga pojede. Od vlasnika psa zatim se tražilo da ponovo uđe u sobu i po psećem izrazu lica, zaključi da li je keks bio odnesen ili ga je pas pojeo. Vlasnici to nisu uspeli.

-Da je taj skrušeni izraz stvarno izraz osećaja krivice, onda bi ga pokazali samo kada su nešto pogrešno učinili. Ali to nije bio slučaj.- izjavili su naučnici s Univerziteta Cambridg, prenosi britanski Telegraph.

-Sprovedena su brojna istraživanja i prilično je jasno da psi nemaju i ne pokazuju osećaj krivice. Njihov mozak tako ne funkcioniše.- konstatovala je naučnica Susan Hazel sa Univerziteta Adelaida.

^ Vrh strane