Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Najstariji aligator na svetu - čuveni Muja iz Beo zoo vrta

Živa legenda “Vrta dobre nade”

Decenijama unazad posetioci „Vrta dobre nade“, zastaju pored bazena u kojem živi aligator po imenu Muja. I staro i mlado muči isto pitanje: „ Da li je živ? Ne pomera se!“. Miran i pritajen kao i svi pripadnici njegove vrste, američki aligator Muja „zagazio“ je u osmu deceniju života i zvanično postao rekorder u dugovečnosti ove vrste. Preziveo je bombardovanje Beograda za vreme Drugog svetskog rata, a pamti i kad se tlo treslo pod NATO bombama ratne 1999. godine. Bio je svedok svega kroz šta je Vrt prolazio. O njemu hranitelji pričaju sa velikim poštovanjem, a svetska stručna javnost prati svaki dan njegovog života. Nedavno mu je tim ortopeda sa Kliničkog centra Srbije i veterinara sačuvao život, nakon što mu je dijagnostikovana gasna gangrena desnog stopala.

Od kako je 2007. godine uginuo aligator Čabulitis u Zoološkom vrtu u Rigi u Letoniji , u svojoj 75. godini, beogradski Muja postao je i zvanični rekorder u dužini života ove vrste. Izučavaoci reptila zato sa oduševljenjem prate svaki mesec njegovog života. Njegova dugovečnost uticaće na to da bude postavljena gornja granica dužine života ove vrste koju naučnici nisu mogli da utvrde u prirodi.

Američki aligator Muja doputovao je u Beogradski zoološki vrt godinu dana po njegovom osnivanju, u septembru 1937. godine, zajedno sa još jednim aligatorom. Nije poznato iz kog je vrta stigao, ali je zasigurno doputovao iz Nemačke. Podaci iz arhive svedoče o tome da je Muja već tada bio odrasla jedinka, pa ne čudi da se smatra da on ima više od 75 godina.

- Muja je jedan period delio prostor sa ženkom, ali je jedan od čuvara pre pola veka greškom pustio u bazen vrelu vodu i ona je tad uginula - priča Nadežda Radović, zaposlena u Zoološkom vrtu. Ona dodaje i da se dosta dugo nije znalo da li je šezdeseih godina preživela ženka ili mužjak, ali su zaposleni prilikom jednog pregleda aligatora utvrdili da je zasigurno u pitanju mužjak.

Život i zvanično najstarijeg aligatora na svetu bio je sve samo ne miran i ušuškan. Muja je jedan od retkih stanara vrta koji su preživeli Drugi svetski rat tokom kojeg je vrt, u dva bombardovanja grada, bio gotovo  razoren. Bio je i svedok velikih kriza, kao i bombardovanja 1999. godine koje je bilo stresno za životinje u vrtu.

Nedavno je zahvaljujući pažnji hranitelja gmizavaca, Aleksandra Rakočevića, njegov život sačuvan. Naime, on je primetio da se na Mujinom prednjem desnom stopalu dešavaju promene. Za to je bilo potrebno „oštro” oko, jer su aligatori prekriveni neprobojnom krljuštavom kožom. Ceo Zoološki vrt se digao na noge i uprkos činjenici da zbog državnog praznika ništa ne radi, operacija je zakazana 24 sata nakon što je uočen problem.

- Hranilac je primetio promene na Mujinoj nozi i alarmirao nas. Kako bi dijagnostikovali o čemu se radi, pozvali smo ortopede Kliničkog centra Srbije i veterinara Srećka Radoičića, koji jedini ima tzv. portal rendgen. Zahvaljujući snimku, utvrđeno je da je Muja dobio gasnu gangrenu i da je neophodna hitna intervencija – priča za portal životinje.rs Vuk Bojović, direktor „Vrta dobre nade“. 

Tim stručnjaka iz Kliničkog centra Srbije i veterinara, na čelu sa ortopedom Sašom Đurđevićem, imao je ispred sebe težak zadatak. Muja je duboko zagazio u osmu deceniju života, i procenjeno je da je bi totalna anestezija mogla biti fatalna. Zato se lekarski tim odlučio za lokalnu. Svaki minut čekanja značio je da će gangrena zahvatati sve veću površinu zdravog tkiva. Bilo je jasno – operacija je hitna, a još jednom je dokazan moto kojim se zaposleni vode godinama unazad. Životinja u Vrtu može da ugine ili usled starosti, ili od neizlečive bolesti i to važi za svaku vrstu.

Pripreme za Mujinu operaciju trajale su 12 , a sama intervencija oko tri sata. Aligatoru je sačuvan svaki milimetar zdravog tkiva, kako bi on mogao da se kreće i nakon amputacije stopala. Na sreću zaposlenih i stručnog tima lekara i veterinara, operacija je uspela, a Muja se polako oporavlja. U Vrt su stigle čestitke iz celog sveta, kao i građana koji su mu poželeli da poživi još 100 godina.

Najpočastvovaniji stanar „Vrta dobre nade” počeo je da jede nakon intervencije što je dočekano sa ovacijama. To je bio prvi pokazatelj da se Muja oporavlja. Nedavno je i njegov prostor u potpunosti renorviran, jer kako kažu u Vrtu, on je junak koji zaslužuje da se „penzioniše” u idealnim uslovima.

Ime aligatora iz Beograda pominjalo se u brojnim istraživačkim radovima posvećenim ovoj vrsti reptila. Najčešće se navodi da je skoro nemoguće postaviti gornju granicu života američkog aligatora, jer su dugo bili ugrožena vrsta, pa čak i pred istrebljenjem. Većina čipovanih životinja bi stradala od metka lovokradica ili pasioniranih lovaca, pa ne čudi interes za našeg Muju iz Beograda. Nek nam poživi još dugo, a portal životinje.rs pratiće svaki dan njegovog oporavka. I verujte nam – Muja se pomera, lično smo se uverili i pored toga što je u ozbiljnim godinama u odličnoj je kondiciji. Živeo!

Galerija

^ Vrh strane