Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Pustinjske lisice - feneci

Romel i Eva Braun - miljenici mališana u “Vrtu dobre nade”

- Mama vidi kako je slatka ova lisica. Jel ona još uvek beba - uskićeno je vikao mališan u “Vrtu dobre nade”, upirući prstom na staklom ograđen prostor u kojem su se igrale dve pustinjske lisice, takozvani feneci. Većina posetilaca, baš kao i ovaj dečak, misle da su u pitanju mladunčad neobične životinje, a isitna je da su mužjak i ženka po imenu Romel i Eva Braun, odrasle jedinke feneka. Male, neobičnog izgleda, sa izrazito “toplim” i umiljatim očima, velikim ušima, razigrane i socijalne, ove preslatke lisice mame posetioce da se pored njihovog prostora zadrže malo duže.

Pustinjska lisica ili fenek (latinski -  Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Severnoj Africi. Njeno ime potiče od arapske reči koja u prevodu znači “lisica”. Feneci su manji sisavaci iz porodice zveri, a poznate su i kao najmanje lisice na svetu. Toliko su male da najkrupniji mužjaci teže svega kilogram ipo, a ženke ne više od 800 grama. Ono po čemu je pustinjska lisica poznata jeste činjenica da je to jedina vrsta lisice koja može da se pripitomi.

Majušna pustinjska lisica je veoma spretna i otporna na surove uslove života. U stanju je da u toku života ne okusi ni kap vode. Jedina tečnost koja joj je u Sahari uvek na raspolaganju potiče iz retkog rastinja, mesa i jaja, gmizavaca i ptica kojima se hrani. Posle sumraka, kad vrelina umine, ogladnela lija kreće u lov. Iako je društvena životinja, kad lovi, najčešće je sama. Dok vreba plen, samo joj oči svetle u mraku. Uvijena u svoj dugi topli rep od guste dlake, može satima da čeka žrtvu, uprkos hladnim saharskim noćima. Njene kratke noge sa širokim šapama, prekrivenim gustom dlakom, prilagođene su kretanju kroz pesak. Ogromne uši, dugačke i po 15 centimetara, najviše joj pomažu pri lovu. Zahvaljujući njima, može da pronađe gmizavce koji se kreću duboko ukopani u pustinjski pesak. I pored toga što je vešt lovac, lisica često ostane bez ulova, tako da višak hrane zakopava.

3.jpg

- Fenek lisice su najmanji pripadnik porodice lisica sa najvećim ušima u odnosu na veličinu glave. “Vrt dobre nade” ima dve jedinke, par koji je u Beograd pristigao iz Alžira 2010. godine kao znak zahvalnosti Beo zoo vrtu koji je pomogao njihovom Vrtu. Dali smo im imena Romel i Eva Braun. Romel je dobio ime po nemačkom generalu kome je nadimak bio pustinjska lisica - priča za portal zivotinje.rs Nadežda Radović, zaposlena u “Vrtu dobre nade”, koja dodaje da je ovaj par životinja omiljan, kako među decom tako i kod odraslih. 

Kako navode u Vrtu, Romel, minijaturni lisac, je pitom i ne boji se ljudi, ali je Eva Braun malo rezervisana i nije baš druželjubiva. Hrane ih miševima, insektima, jajima i keksićima za pse. Kao i za sve životinje u “Vrtu dobre nade”, nikako nije dobro da ih posetioci hrane smokijem i grisinima, jer se takvom hranom može ugroziti njihov život. Mogu da se pripitome i u nekim krajevima sveta ih drže i kao kućne ljubimce, ali je za to potrebna posebna dozvola države. Dobro podnose visoke letnje temperature jer im je postojbina Sahara, a velike uši im, pored toga što omogućavaju da čuju čak i kretanje insekta ispod zemlje, služe i za termo regulaciju. Zahvaljujući njima ispuštaju suvišnu toplotu iz tela.

Ova životinja se u dnevnim časovima odmara i krije od sunca u svojoj jami ukopanoj u tle. Njen dom najčešće se nalazi ispod polusasušenog žbunja, čije korenje vezuje rastresito pustinjsko zemljište, ne dozvoljavajući dugačkim tunelima lisičijeg doma da se obruše. U jami, pored para pustinjskih lisica, obično žive i njihovi mladunci i potomci iz nekoliko prethodnih generacija, koji pomažu roditeljima u odgajanju mladih.Vreme parenja započinje u januaru ili martu. Trudnoća ženke traje 52 dana i na sviet donese od dva do pet mladih, koji se prvih meseci hrane mlekom.

Galerija

^ Vrh strane