Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Šta je Zoološki Vrt #2

Prvi zoološki vrt nastao je u staroj, orijentalnoj Asiriji u VII veku pre Hrista. Za najstariji zoološki vrt u Evropi važi Zoološki vrt koji su napravili, kao menažeriju, carski bračni par Franjo Stefan I i Marija Terezija u parku Šenburn, koji je kasnije postao zoološki vrt Beča. Ubrzo nakon toga u XIX veku su otvoreni zoološki vrtovi u Londonu (1828), Antverpenu (1843), Berlinu (1844), Franfurtu na Majni (1858), Drazdenu (1861), kao i u Filadelfiji, Pelsivanija, (1858) – prvi zoološki vrt u Sjedinjenim Američkim Državama.

Zoološki vrt, javni ili privatni, je ustanova koja je naučno rukovođena ili osposobljena za držanje uglavnom egzotičnih vrsta životinja u kavezima, odnosno u volijerima, u ograđenim prostorima na otvorenom i odgovarajuće klimatizovanim zgradama (kućama za životinje, štalama, egzotarijumima), koji su često  ukupno integrisani u jedan prostor dizajniran kao park. Neki zoološki vrtovi imaju akvarijume ili delfinarijume, terarijume i insektarijume. Životinje koje su aktivne noću često se drže  u posebnim objektima za noćne životinje, u kojima je ritam dan-noć veštački preokrenut, tako da  posetioci mogu da ih posmatraju tokom njihove aktivne faze.

Zoološki vrtovi s jedne strane, imaju istovremeno značaj prostora za odmor i obrazovne ustanove. Tako, na primer, u zoološkom vrtu za decu najmlađi treba da dobiju mogućnost da  uspostave neposredan kontakt sa životinjama i to uglavnom sa mladim primercima dok u tematskom zooloskom vrtu (alpskom zooloskom vrtu, zooloskom vrtu sa domaćim životinjama, parku sa divljači, parku sa pticama) posetioci treba da se upoznaju sa određenim vrstama životinja i njihovim staništima. S druge strane, zoološki vrtovi su važna mesta za naučno istraživanje jer omogućavaju dopunu studija prikupljanjem podataka o terenu. U zoološkim vrtovima se može naučiti mnogo o sposobnosti adaptacije, ponašanju, parazitizmu, problemima u vezi sa higijenom, ali i o funkciji telesnih organa, tokovima razvoja i sazrevanja kod životinja, kao i o njihovim socijalnim vezama. Osim toga, zoološki vrtovi imaju sve veći značaj za održavanje vrsta čiji je opstanak ugrožen, putem naknadnog odgoja i vraćanjem u divljinu.

Kao uzor za moderan zoološki vrt važi držanje životinja u grupama, koje je prvi u praksu uveo nemački zoolog Karl Hagenbek. Grupišu se vrste koje po mogućnosti odgovaraju prirodnim populacijama jednog određenog životnog prostora. Stremi se ka tome da ograđeni prostor ili kavez postane zamena za životni prostor koji adekvatno zadovoljava potrebe životinja, na primer, raznovrsnim i istovremeno funkcionalnim oblikovanjem, ponudom mogućnosti za povlačenje, ponudom mogućnosti za penjanje, kretanje ili igranje u ograđenim prostorima na osnovu adekvatne konstitucije tla (recimo, kopitarima je potrebno tvrđe tlo za neophodno habanje kopita, a meko tlo za mesta gde se odmaraju). Umesto rešetaka koje smetaju, sve češće se postavljaju suvi ili vodeni jarci sa strmim ogradnim zidom, a kod kaveza se umesto rešetaka koristi blindirano staklo (posebno kod držanja majmuna i grabljivica u zgradama).

ENCIKLOPEDIJA BROKHAUS

^ Vrh strane