Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ekskluzivno: Zoo Vrt bogatiji za mužjaka orangutana

Orangutan po imenu Elmar, od jutros je stanovnik “Vrta dobre nade”! U Beograd je pristigao iz Češkog Vrta i star je 38 godina.

Elmar pripada podvrsti Borneo, a ekskluzivna je činjenica da je izuzetno teško “doći” do mužjaka ove vrste, a primerak koji je pristigao u “Vrt dobre nade” procenjen je najvišom ocenom. Njega posetioci ne mogu da vide, jer je ušuškan u seno i spava, umoran od puta koji je prešao.

Orangutan će deliti prostor sa Vanjom, ženkom koja je već duže vreme živi u Beogradu, ali proces spajanja dve jedinke traje sve dok se one ne upoznaju i ne prihvate jedna drugu.   

- Orangutan po imenu Elmar pristigao je jutros u Beograd oko dva sata ujutro. Njemu se nisu obradovali samo zaposleni u Vrtu i beograđani, već i carinici na Horgošu, koji su nam poklonili jednu bananu i zamolili da je damo Elmaru kad se odmori - kaže za portal životinje.rs Nadežda Radović, zaposlena u “Vrtu dobre nade”.   

Orangutani su veliki čovekoliki majmuni poznati po svojoj inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu. Poreklom sa Indonezije i Malezije, nastanjuju jedino prašume ostrva Borneo i Sumatre. Reč orangutan dolazi od reči malajskog i indonežanskog jezika orang što znači “osoba, čovek” i hutan što znači “šuma” - šumski čovek. Ovaj naziv ne čudi jer se orangutani po mnogo čemu razlikuju od svojih rođaka. Izuzetno su inteligentni i svojim ponašanjem po mnogo čemu podsećaju na ljude.

Orangutani najviše provode vreme na drveću. Svake noći prave gnezdo od lišća i granja u kom će spavati. Manje su društveni od drugih majmuna, a mužjaci i ženke se sastaju samo prilikom parenja. Majke ostaju s mladunčetom dok ono ne napuni šest do sedam godina.

Ženke dostižu visinu od 1,3 metara i težine oko 45 kilograma, dok zreli odrasli mužjaci mogu biti 1,8 metara visoki i teški preko 118 kilograma. Bornejski orangutan je ugrožena životinjska vrsta, dok je sumatranski orangutan kritično ugrožena vrsta prema IUCN Crvenoj listi sisara. Obe vrste su svrstane u Apendiks I Vašingtonskog sporazuma o zaštiti vrsta. Populacija bornejskog orangutana u divljini broji oko 50.000 jedinki, a sumatranskog samo 7.000 - 7.500 jedinki.

Orangutan je nacionalna životinjska vrsta u malezijskoj državi Sabah.  U poslednjih deset i više godina, uništavanje prirodnog staništa orangutana je prouzrokovala seča šuma, kopanje rudnika i šumski požari.Takođe, tome je doprinelo i nelegalno pretvaranje ogromnih tropskih šuma u plantaže palminog ulja. Pojedini naučnici veruju da će stalni porast ovih plantaža dovesti do istrebljenja orangutana do 2012. godine. Lovokradice ubijaju majke da bi ukrali bebe orangutana i koristili ih kao kućne ljubimce, a na “crnom tržištu vrede oko 30 000 evra

Galerija

^ Vrh strane