Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Svečano otvaranje #4 (FOTO)

O svečanom otvaranju Zoološkog vrta u Beogradu, te daleke 1936. godine, i o tome šta je taj čin značio za grad i beograđane, Beogradske opštinske novine pišu:

“Opština grada Beograda otvorila je na dan 12. jula, na svečan način, svoj Zoološki vrt. Na taj način Beograd je i u tome pogledu stupio u red naprednih evropskih gradova i zadovoljio jednu kulturno vaspitnu i zabavnu potrebu svojih građana. 
Svečano otvaranje direktno je prenosio Radio Beograd, a na Kalemegdanu su se tog dana okupile brojne ugledne zvanice, diplomatski predstavnici, predstavnici vlasti i raznih ustanova. 

Bili su tu: Izaslanik NJ.B. Kralja, kapetan I klase gospodin Milan Prosen, ministar vojske i mornarice, armijski general gospodin Ljubomir Marić sa gospođom, ministar prosvete gospodin Dobrivoje Stošović, predsednik Senata, gospodin Ljubomir Tomašić, bugarski poslanik na našem Dvoru, gospodin dr Dečko Karadžov, austrijski poslanik, gospodin Plenis, savetnik francuskog poslanstva, gospodin Žan Rivijer, upravnik Vojne intendantske akademije, brigadni general, gospodin Stevan Pešić, predsednik Velikog  vojnog suda, divizijski general, gospodin Joca Jovanović, u ime Komadanta grada Beograda major gospodin Vojin Đorđević i ordonans oficir, kapetan I klase gospodin Miodrag Palošević, upravnik Zoološkog vrta u Zagrebu, gospodin Dragutin Canki, bivši predsednik Beogradske opštine gospodin Kosta Glavinić, profesor Univerziteta gospodin Živojin Đorđević i mnogi ugledni Beograđani.”

Govor tadašnjeg predsednika Beogradske opštine, Vlade Ilića, čoveka koji je ideju o osnivanju Vrta sproveo u delo i koji je za Beogradski zoološki vrt mnogo uradio, Beogradske opštinske novine prenose u celini. Evo nekoliko najinteresantnijih segmenata:
“ U nizu svojih mnogostrukih zadataka, Opština ima i zadatak da svojim delovanjem doprinosi i vaspitnom napretku svoga stanovništva. I mi danas otvaramo jednu takvu vaspitnu ustanovu Opštine grada Beograda, koja svojim uređenjem treba da posluži upoznavanju našeg sveta sa bogatstvom i raznolikošću kako naše domaće faune isto tako i sa životinjama drugih zemalja, koje inače u retkim prilikama mogu da upoznadu. 

Ovaj Vrt treba da posluži, na prvom mestu tom vaspitnom cilju i da naročito našoj školskoj mladeži bude kao jedna živa knjiga iz koje će se ona upoznavati sa životinjskim carstvom. Ovaj Vrt treba da kod našeg sveta širi onu ljubav prema životinjama, koja se propagira u celom svetu i koja za krajnji rezultat ima stvaranje preduslova za zaštitu životinja i humano ophođenje prema njima. Prestiž Beograda, prestonice velike Jugoslavije, iziskivao je da se sa početkom izgradnje ove ustanove više ne odlaže. 

Ovaj današnji čin u stvari je jedan skroman početak u razvoju Zoološkog vrta Opštine grada Beograda. Uostalom, svi su gradovi pri osnivanju ovakvih ustanova počinjali skromno. Zagreb je , na primer, počeo pre desetak godina sa svega nekoliko životinja, a znamo da se ta ustanova danas razvila u jedan velelepni Vrt koji budi veliko interesovanje ne samo domaćih već i stranaca.  

Dalja izgradnja našeg Zoološkog vrta zavisiće u najvećoj meri od razumevanja i ljubavi na koju on bude naišao kod našeg građanstva. Prema dosadašnjim rezultatima možemo sa sigurnošću tvrditi da je naš Zoološki vrt već stekao ljubav naših građana, što najbolje dokazuju mnogobrojni prilozi u životinjama koje je dobio”

Galerija

^ Vrh strane