Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Merkati - junaci crtanog filma i “Vrta dobre nade”

Staklom ograđenom kavezu, koji se nalazi pored popularnog kaveza “Mini Australija”, nekad je nemoguće prići od mališana koji se oko njega okupe. U njemu “stanuju” merkati, koji su svoju slavu stekli zahvaljujući crtanom filmu “Kralj lavova”. Mali, hitri i društveni, mame uzdahe svih koji ih posmatraju, a u “Vrtu dobre nade” trenutno ih ima 12, od čega je čak troje mladunčadi.

Merkati su male životinje koje žive u Bocvani u pustinji Kalahari. Visoki su samo 30 centimetara, a mladunci tek nekih šest centimetara. Žive u jazbinama koje izgledaju kao lavirint jer merkati sebi kopaju mnogo prolaza unutar zemlje. Mesojedi su i veoma su društvene životinje. 

- U Vrtu se trenutno nalazi 12 merkata sa tim što imamo tri male bebe. Dobili smo ih kao poklon iz Južne Afrike od našeg velikog donatora Nika Aničića, koji je prethodno Vrtu poklonio par geparda i bele lavove. Oni kopaju podzemne kanale i žive pod zemljom i sve to im je obezbeđeno u Vrtu. Oni su omiljeni “likovi” iz crtanog filma “Kralj lavova” i omiljeni su među posetiocima, naročito onih najmlađih - kaže Nadežda Radović, zaposlena u “Vrtu dobre nade”.

U grupi merkata dozvoljeno je da samo dominantna ženka ima mladunce, jer će ostale trudne ženke pokušati da ih ubiju kako bi njihovi mladunci imali što bolji početak u životu. Samo dominantni mužjak ima pravo da se pari sa ženkom. Merkati polno sazevaju sa otprilike godinu dana, a mogu se razmnožavati tokom cele godine. Najčešće mladunce donose na svet tokom letnjih meseci. Graviditet  traje 11 nedelja, a obično ženka donese četri mladunca, koji se rađaju gluvi i slepi. Iz jazbine izlaze nakon tri nedelje, a već sa šest se samostalno hrane.

Merkati se hrane insektima, paucima, jajima, pticama, gušterima, škorpijama i drugim manjim siasarima, kao i korenjem i lukovicama. Sa svojim izuzetnim čulom njuha merkati bez problema nalaze hranu pod zemljom, a zatim na red dolazi izuzetno brzo kopanje. Svakog dana love na drugom kraju svoje teritorije a na početnu lovnu teritoriju se vraćaju posle nedelju dana. Svaki merkat traži za sebe hranu, ali kada su u pitanju krupnije životinje love zajedno.

Merkati žive u grupama do 30 individua deleći istu jazbinu koju su prethodno preoteli od neke veverice. Unutar jedne grupe se nalaze dve do tri familije koje se sastoje od majke, oca i dva do pet mladunca. Prilikom jutarnjeg izlaska iz jazbine merkati se sunčaju kako bi se zagrejali i profunkcionisali. Na nesreću merkata oni predstavljaju lep zalogaj šakalima, orlovima, sokolima i zmijama. Zbog toga su razvili “sistem osmatranja”. Dok grupa lovi, jedan merkat, kog kasnije menja drugi, izabere pogodno mesto sa koga može osmatrati zemlju i vazduh (vrh kamena, termitnjak ili žbun), stojeći na dve noge. Kada uoči opasnost osmatrač lajanjem ili zviždukom obaveštava druge, za različite predatore sa zemlje ili iz vazduha postoje različiti signali upozorenja. Kada se oglasi opasnost grupa beži u najbližu rupu za bežanje, koja ima širok otvor kako bi odjednom moglo da u nju uđe više merkata. Kada zmija napada leglo mladunaca merkati se ustremljuju na nju braneći leglo ili pak majka mladunaca podiže prašinu.

Galerija

^ Vrh strane