Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Kad Beograđanima kažu šimpanza, oni pomisle na “Vrt dobre nade” i Samija

“Vrt dobre nade” postao je planetarno poznat kad je slika odbegle šimpanze Samija obišla ceo svet. On je 1988. dva puta bežao iz kaveza i šetao ulicama Beograda.

U njegovu čast u Vrtu je podignut i spomenik, a čuveni ginekolog akušer Dusan Stanojević, ušao je u istoriju kad je snimak porođaja šimpanze iz 1991. godine putem CNN-a i Rojtersa prikazana u skoro svim zemljema na planeti. Šimpanze su i danas jedne od najpopularnijih vrsta u Vrtu a trenutno ih ima pet.

- Šimpanze su nekoliko puta jače od čoveka i ako im neko ugrožava teritoriju, postaju izuzetno agresivne i samim tim i opasne.

Veći deo dana provode u igri, a unutar kaveza ubacujemo im igračke, lopte i kutije. Izuzetno su popularne među posetiocima - kaže Zoran Rajić, hranitelj primata, napominjući da je zabluda da su majmunima omiljno voće banane.

Više vole sočno voće poput grožđa, lubenica i breskvi. Šimpanze su svaštojedi, ali je njihova ishrana uglavnom vegetarijanska, i sastoji se od voća, lišća, semenki, koštunjavog voća, dopunjena insektima i manjim plenom.

Šimpanze love i mlade leoparde, gazele i majmune kolobuse. Šimpanze naseljavaju tropske šume i vlažne savane zapadne i centralne Afrike.
Nekada su živele po celom ovom regionu, ali njihovo stanište je dramatično smanjeno u skorašnjim godinama. Odrasli u divljini teže između 40 i 65 kg. Mužjaci su i do 160 cm visine, a ženke do 130 cm.

Životni vek u zoološkim vrtovima je do 50 godina.Zapadnoafrička šimpanza je jedina životinja, osim čoveka, da redovno pravi i koristi specijalizovane alatke za lov.
simpanza

Posmatrane su šimpanze u Senegalu kao prave koplja, skidajući granje i koru sa stabla drveta, zašiljujući jedan kraj svojim zubima. Zatim bi ih koristili da ubiju galagose skrivene u šupljinama drveta.

Trudnoća traje osam meseci. Ženka po pravilu rađa jedno mladunče, ali interesantno je da rađanje blizanaca je nešto češće nego kod ljudi. Mladunče se rađa teško do 2 kg, a prvih šest meseci beba se drži za majčino krzno na trbuhu, a kasnije vreme provodi na njenim leđima. Sisanje prestaje kada napuni 4 godine, a mladunac ostaje uz majku i do 10 godina.

Ženka rađa na svakih šest do osam godina, osim ako mladunac ranije ugine. Ženke postaju polno zrele sa 13 do 14 godina, a mužjaci sa 15 do 16 godina.

Populacija šimpanza je u poslednjih 50 godina pala sa jednog miliona na manje od 150.000 jedinki.

Njihov najveći prirodni neprijatelj je čovek, koji ih lovi i uništava njihovo prirodno stanište.

Ono što je interesantno da se mlade šimpanze i pavijani ponekad igraju zajedno, a dokazano je i da čovek i šimpanze dele čak 98,4 % DNK-a.

Šimpanze su jedini majmuni koji mogu da raspoznaju svoj lik u ogledalu.

^ Vrh strane