Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Veliki planovi za Vrt dobre nade #6

Na dan otvaranja Vrt se mogao pohvaliti sa 83 sisara i 306 ptica. Do kraja godine, dakle od jula do decembra 1936, taj broj se znatno povecao i iznosio je 123 sisara i 597 ptica.

U govoru na svecanosti otvaranja profesor Živojin Ðordevic je istakao šta je u novootvorenom Vrtu vec uradeno, ali je govorio i o onome što je tek u planu:“Iako ovo što je dosad uradeno predstavlja tek jedan deo onoga što ce se još uraditi, ipak je dovoljno da privuce pažnju i starijih, ozbiljnijih lica, bar za dva sata.
Uostalom, i ostali zoološki vrtovi u Evropi i Aziji nisu odjednom postali, vec su se postupno razvijali, pa ce tako biti i sa našim Vrtom. Glavno je da ga sad imamo i on ce biti osnova oko koje ce se dalje izgradivati.
Za taj dalji rad, svi potrebni uslovi dati su: i velicina terena (sedam hektara) i njegova raznolikost, a ne monotonost kakve bi bilo da je u ravnici, i dovoljna kolicina vode za održavanje cistoce, i blizina Dunava za sliv kanala i održavanje celog parka u cistoci, i najzad, njegov periferni položaj otvoren prirodnom provetravanju.
U planu su za prve dalje radove: izgradivanje akvarija kako za slatkovodne, tako i za morske životinje.
Dalje, terapija za vece i manje, egzoticne i domace gmizavce i vodozemce, a narocito insektarija, koji su u poslednje vreme sa olakšanim dobijanjem ekzota postigli velike uspehe, prikazivanjem klasicnih primera simpaticnog bojenja mimikrija i drugog.Osnivanje ovog Vrta bilo je od pocetka srecne ruke, kako idejno, tako i tehnicki.
Moj predlog podnesen je prošle godine opštinskom vecu, naišao je na topli prijem i razumevanje g. Ilica, kako i celokupnog opštinskog veca, i njima izjavljujem ne samo zahvalnost na brzom rešenju, takoreci za 24 sata, vec im ukazujem i na zadovoljstvo, koje treba da osecaju, što su u delo priveli jednu tako kulturnu ustanovu, za koju prethodne uprave nisu poazale takvo razumevanje.
Gospodinu Vladi Ilicu, predsedniku, može se cestitati na velikoj zauzimljivosti sa kojom je sproveo ovo delo, darujuci još i prve stanovnike ovom Vrtu.”

^ Vrh strane