Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Uloga Zoološkog vrta #7

Pitanje koje se, izgleda, postavljalo kroz istoriju, dakle i te daleke 1936. godine, jeste ono koje se odnosi na opravdanost osnivanja i postojanja zooloških vrtova.

Da bi javnost uverio u neophodnost takvih ustanova i u njihov značaj za društvo u celini, tadašnji direktor Zagrebackog zoološkog vrta, Dragutin Canki, u svom govoru na svecanom otvaranju Vrta u Beogradu istakao je sledece:

“Sva kulturna središta država po svijetu imadu zoološke vrtove. Zoološki vrt je kulturna institucija koja privlači sve narodne slojeve, od djeteta do animalnog psihologa i umjetnika. U kulturnom i uzgojnom pogledu vrši veliku zadacu, pogotovo u gradu, u kojem ima raznih škola. Mnogo toga što učenici uče teoreticki u školama mogu u zoološkom vrtu vidjeti na živim objektima. U zoološkom vrtu proširuje se i upotpunjuje znanje stečeno u školama, jer u dobro uredenom zoološkom vrtu vide učenici najedamput životinje sa svih strana svijeta.

Možda ce netko s nepravdom prigodovati, da je zoološki vrt luksuz, da se podiže iz obijesti ili nekog običaja. Možda ce nepravo netko tvrditi, da briga za zoološki vrt znaci nebrigu za sirotinju. Ali naprotiv je istina da ova briga za zoološki vrt znaci brigu za sirotinju. Jer, ne živi sirotinja samo od kruha, i ako u prvom redu živi od kruha. Ona živi i od viših moralnih osjecaja. Zoološki vrt znaci ljubav prema zajednici svih živih stvorova - mi moramo biti dobri prema svakom živom bicu - i onaj koji je dobar prema životinjama može biti dobar i čovjeku.

Zoološki vrt potreban je baš tako kao što su potrebne školske ustanove, muzeji i druge kulturne i naucne institucije. Zato Zoološki vrt ne smije biti menažerija, da se posjetiocisamo zabavljaju, vec treba da služi u prvome redu za pouku kao uzgojno - naucna institucija. Zoološki vrt je za zornu obuku školeske omladine uzgojno - poucno, umjetnicko i narodno naucno obrazovanje. Poznato je da imade omladine koja svaku životinju u prirodi susreće neprijateljski, pa je progoni i ubija a da prvo ne zna zašto to čini. Eto, škola nija ulila dovoljno znanja za ozirnost prema svakome živom biću, nije dovoljno razbudila eticku svijest, nije dovoljno oplemenila našu cud da cinimo zlo, a mnoge su životinje nedužne i od koristi baš covjeku i njegovom gospodarstvu u životnoj zajednici. Baš tu sliku steci ce mladež u bližem poznavanju živih bica u zoološkom vrtu, kad vidi kako se ovdje najprijateljskije i najobzirnije postupa sa najkrvožednijim životinjama.”

^ Vrh strane