Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Beo zoo vrt dobio mladunče lemura

Krajem decembra u Beo zoo vrt su pristigle dve ženke i mužjak lemura, a sve zaposlene iznenadila je i obradovala vest da je upravo jedna ženka u Beograd došla gravidna.

 

Na svet je nedavno došao, najverovatnije mužjak lemura, što će najviše obradovati mališane.
- Svi smo bili iznenađeni, jer nismo slutili da je ženka gravidna. Imali su pojačan apetit, ali to nismo pripisivali mogućnosti da ćemo dobiti prinovu ove ugrožene vrste - kaže Zoran Rajić, hranitelj primata u “Vrtu dobre nade”.

 

Mladunče koje može stati na dlan, većinu vremena provodi ušuškano u majčinom krznu, koja ga nosi ili na grudima ili na leđima. 

Ostale dve jedinke joj pomažu u “majčinstvu”, kad majka to dozvoli, pronosaju mladunče na leđima. Scene koje mame osmeh i uzdahe, zasigurno će najviše privući mališane koji su još u decembru pohitali da vide životinje, koje su svetsku “slavu” stekle zahvaljujući jednom od glavnih junaka crtanog filma “Madagaskar”, cara Džulijana.  
Lemuri spadaju u red polumajmuna i žive samo na ostrvu Madaskar.
Većinom su sive boje sa belim krznom sa unutrašnje strane. Imaju usko lice bele boje sa crnim šarama oko očiju i crnu njušku nalik lisičjoj. Njihova glavna odlika jeste njihov dugačak, kitnjast crno-beli rep.
Kao i ostali lemuri i prstenorepi lemuri imaju duže i veće stražnje udove od prednjih. Dlanovi i tabani su obloženi mekom kožom. Imaju tanke prste na kojim se nalaze ravni, oštri nokti. Ovi lemuri imaju kandže na drugom nožnom prstu koje imaju ulogu u čišćenju krzna.
Mlade jedinke imaju plave oči, dok su oči odraslih upadljivo žute boje. Prvenstveno se hrane voćem, ali mogu jesti i lišće, biljni sok, koru drveta i cveće.
Prstenorepi lemuri su dnevne životinje i žive podjednako i na kopnu i na drveću. Formiraju grupu od po 25 jedinki. Društvena hijerarhija je određena polom.
Ženke su dominantne nad mužjacima i nastoje da oni budu udaljeniji od grupnih aktivnosti.

^ Vrh strane