Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Srbija - zemlja belih lavova (GALERIJA)

Istorija Beo zoo vrta ima dva bitna, prelomna datuma. Onaj kad je davne 1936. godine otvoren, a drugi, kad su kao poklon Nika Aničića iz Južne Afrike u Vrt stigli Maša i Vambo - par belih lavova. U Beogradski zoo-vrt pristigli su iz Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi 2005. godine, a prvi beli lav roden u “Vrtu dobre nade” njihov je potomak Kasper. 

Nekoliko belih lavova iz Beograda danas krase zoo-vrtove u Evropi i Americi, a mužjak Vambo se prema procenama strucnjaka smatra najlepšim i najrazvijenijim primerkom ove vrste na svetu. Zahvaljujuci požrtvovanosti zaposlenih Beo zoo Vrta, Srbija je postala Centar reprodukcije ove retke vrste.

lav12
Beli lavovi su rezultat retke genetske mutacije, što znaci da se ne radi o albino lavovima, a njihova boja varira i do ružicaste. Prvi put su primećeni početkom prošlog veka u Južnoj Africi, a procenjuje se da ih u svetu danas ima oko 200. Javnosti su postali poznati 1970. godine u knjizi Kris Mek Brajda. Njihov opstanak u prirodi je veoma težak jer su zbog boje lako uočljivi. Zato najveći broj njih živi u zoološkim vrtovima i rezervatima. Prvih šest meseci života ove vrste lavova je neizvestan, jer se obično rađaju sa nekom od „genetskih grešaka“, što podrazumeva da čitav tim Vrta bdi nad njima 24 sata dnevno.

- Najveca atrakcija u inostranstvu su beli lavovi iz beogradskog Zoološkog vrta, jer je mužijak Vambo, procenjen kao jedan od najlepših primeraka ikad reprodukovanih u svetu. U prilog tome govori i činjenica da su nas iz Zoo vrta „Kriger“ u Južnoj Africi koja je postojbina lavova, zamolili da njegove potomke prvo ponudimo njima - kaže Vuk Bojovic, direktor Zoološkog vrta.

U Vrtu se trenutno nalazi čak 12 jedinki belih lavova, što je skoro 10 odsto od njihove ukupne populacije. Fotografije beogradskih belih lavova, koji se igraju sa grudvama, ušle su medu 50 najleših zimskih fotografija na svetu, a dolazak na svet novih jedinki prenosili su čak i BBC i Njujork tajms. Zahvaljujući upravo ovoj vrsti, “Vrt dobre nade” je postao poznat među ljubiteljima životinja širom sveta, a primetan je i veliki porast stranaca koji Beograd posećuju kako bi uživo videli belog lava.
Prema africkoj mitologiji, onaj ko vidi belog lava imaće puno sreće i zdravlja, a pojedina plemena smatrala su da je to vesnik bogova i da je pred njima uspešan period.

Galerija

^ Vrh strane