Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ugledni posetioci #9 (GALERIJA)

Među prvim gostima iz inostranstva koji su došli u posetu novootvorenom beogradskom zoološkom vrtu našao se i gospodin Ašil Urben, direktor Zoološkog vrta u Vensenskoj šumi.

O njegovoj poseti 1936. godine Politika beleži sledeće:

“Doputovao je u našu prestonicu direktor Zoološkog vrta u Venesenskoj šumi g. Ašil Urben, profesor etologije, jedan od najboljih poznavalaca života životinja i stručnjak za zoološke vrtove u Francuskoj: - Veoma sam iznenađen onim što sam video u vašem Zoološkom vrtu. Mesto koje zauzima vaš Zoološki vrt ne samo da je originalno, već i retko i po romantici, i po prirodnom rasporedu terenskih varijacija, i po prostoru. Jednom rečju, odlično mesto za zoološki vrt, vanredno...Jedino treba da vam naglasim, mada imate odličnih egzemplara iz životinjskog sveta, kolekcija je nepotpuna. Vlada moje zemlje će vam pokloniti nekoliko životinja...”

 

7Više puta Vrt je ugostio eminentne zvanice, strane državnike, šefove vlade i članove diplomatskog kora. Politika 23. oktobra 1936. godine piše o poseti predsednika vlade Rumunije, Đorđa Tatareskua:

“Zoološka bašta postala je omiljeno beogradsko izletište. Ali ona je, u poslednje vreme i nešto više, postala pravo diplomatsko šetalište. Malo koji strani državnik, na prolazu kroz Beograd, propusti priliku da poseti Zoološku baštu u romantičnom dekoru Starog grada.Tako je juče, pred podne, i predsednik rumunske vlade g. Tataresku bio na Kalimegdanu, u Zoološkoj bašti. G. Tataresku dovezao se s predsednikom Vlade g. Dr Stojadinovićem. Oni nisu bili sami, gospođe Tataresku i Stojadinović bile su takođe sa svojim supruzima.Šetnja po Zoološkoj bašti trajala je dosta dugo i ostavila je na posetioce vrlo prijatan utisak”.

Dve godine kasnije, 12. maja 1938. godine, Beogradski zoološki vrt su, opet u pratnji svog domaćina dr Milana Stojadinovića, posetili visoki turski državnici Dželal Bajar i dr Ruždi Aras.

Članovi kraljevske porodice Karađorđević bili su redovni posetioci Zoološkog vrta. Kraljica Marija je sa prinčevima Tomislavom i Andrejem vreme za razonodu često provodila upravo u Vrtu, kneginja Olga sa princezom Jelisavetom takođe, a mladi kralj Petar II se u svojim obilascima ove ustanove redovno interesovao za dalje planove i izgradnju.

8Opisujući jednu od poseta Kralja Petra II beogradskom zoološkom vrtu, Beogradske opštinske novine, u dvobroju april-jun iz 1937. godine, iznose šta su čelni ljudi Zoološkog vrta referisali mladom kralju, odnosno šta su njihovi budući planovi:

„Vrt se stalno proširuje, izgrađuje i popunjava životinjama. Radovi se vrše intenzivno na donjem delu Vrta prema ulici Cara Dušana i ulici Maršala Pilsudskog, gde se izgrađuje dečji zoološki vrt, koji treba da bude pravi eldorado za decu. Tu će deca moći stupiti u neposredan kontakt sa životinjama i moći će se igrati sa njima. Biće uređen i dečji hipodrom, gde će deca moći jahati dresiranog slona (na čijim će leđima biti nameštena sedišta za jahanje), kamilu, konja (ponija), magarca, naravno uz nadzor starijih. Biće spremljena i kolica za decu koja će vući lame i psi.

Galerija

^ Vrh strane