Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Zoo vrt i botanička bašta # 10 (GALERIJA)

Opisujući jednu od poseta Kralja Petra II beogradskom zoološkom vrtu, Beogradske opštinske novine, u dvobroju april-jun iz 1937. godine, iznose šta su čelni ljudi Zoološkog vrta referisali mladom kralju, odnosno šta su njihovi budući planovi:

“Izgradiće se na tom prostoru egzotičan afrički pejzaž, gde ce živeti žirafe, zebre, noj, antilope. Zida se kuća za nilskog konja i krokodile, sprema se mali terarijum za puzavce (zmije, guštere, itd.) i mali akvarijum za našu rečnu i morsku faunu. Pored toga, u tom dečijem zoo-vrtu biće smešten podmladak životinja - vučići, lavići, zečići - sa kojim će se deca, svakako sa uživanjem igrati.

7aU okviru toga Vrta izgradiće se i dečje igralište sa zabavnim i gimnastičkim spravama, a verovatno i plaže za kupanje i sunčanje dece. Tu će deca moći da provode po ceo dan, ili po pola dana, na svežem vazduhu, u prijatnoj zabavi, gimnastičkim vežbama, pri kupanju i sunčanju.

Taj dečji deo biće najlepši kraj Zoološkog vrta. Obuhvatiće oko tri hektara. Proširuje se i gornji deo Zoološkog vrta, u podnožju visoke srednjovekovne kule, koja je nedavno rekonstruisana.

Tu će doći životinje koje vole kamenjare i strme terene, kao divokoze i neki zverovi. Ta romantičnost i originalnost terena dočaravaće iluzije divljih i teško pristupačnih predela u kojima žive dotične životinje. Za ovo proširenje upotrebiće se samo jedan susedni gradski rov Beogradske tvrđave.

Na jednoj od postojećih terasa, u okviru Vrta, izgradiće se restoracija, u skladu sa stilom tvrđave, odakle će pucati veličanstveni vidici na Savu i Dunav, na Zemun i Pančevo, na prostrane sremske i banatske ravnice. Tu će se publika moći osvežiti posle šetnje po Zoološkom vrtu.

Kroz ceo Vrt sprovedena je savršena kanalizacija i vodovod, a ležišta životinja su betonirana...3

Sa Zoološkim vrtom kombinovana je i opštinska Botanička bašta. Ona zauzima gotovo ceo prostor koji zauzima i Zoološki vrt, ukrašava ga i čini ovo divno šetalište još prijatnijim. Botanička bašta se izgrađuje istovremeno po sistemu javnog parka i po sistemu rasadnika.

Neće služiti u naučno-botaničke svrhe - to se ostavlja univerzitetskoj Botaničkoj bašti - nego će služiti publici za odmor i razonodu, a imaće istovremeno i propagandističko - vrtarski cilj.

Tu će biti izloženo na pregledan način, kao u jednom trgovačkom izlogu, sve rastinje koje Beograđanin može da ima u svojoj sopstvenoj bašti. Tu će biti zastupljene i sve biljke koje se nalaze u beogradskim parkovima i šumama, i sve te vrste moći će se na ovako ograničenom prostoru bolje posmatrati i njihov uzrast i zdravlje kontrolisati”

Galerija

^ Vrh strane