Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Obogaćivanje zoološke zbirke #11

Sa koliko se ozbiljnosti gledalo na osnivanje Zoološkog vrta u Beogradu i koliko je cenjen taj čin i ta institucija govori činjenica da je Vrt našao mesto i u knjizi Živojina M. Jevremovića, Muzej u Beogradu, objavljenoj 1937. godine. Tu je Beogradski Zoološki vrt svrstan uz muzeje Kneza Pavla, Etnografski muzej, Muzej grada Beograda, Vojni muzej, Trgovački muzej i muzej Cara Nikole II.

Pišući o njemu autor ističe:

“Osnovan je sa vaspitnim ciljem: da upoznaje naš svet, naročito školsku mladež, sa bogatstvom i raznolikošću životinjskog sveta u našoj i drugim zemljama u svetu. Blagodareći izdašnoj pomoći darodavaca (Vlada Republike Francuske, Dvorsko lovište u Obedskoj bari i dr.) već danas u dovoljnoj meri odgovara svom zadatku. Raspolaže znatnim brojem primeraka, poglavito iz klase sisara i ptica, smeštenih na jednom topografskom idealnom i vrlo lepo obrađenom terenu od nekoliko hektara. Ima ih skoro iz svih delova sveta....

Među sisarima ističu se sledeće vrste: mačke (lavovi, tigrovi, panteri i puma), psi (pegava hijena, obični kurjaci, šakali i lisice), medvedi (suri, polarni, tibetanski, malajski i američki), majmuni (iz Afrike i Južne Amerike), preživari (obični bivoli, američki bizon, indijski zebu, gnu, kozolika antilopa, veliki plemeniti jeleni, šareni lopatar, beli lopatar i srne, divlji ovan, somalske, frizijske, merino i domaće ovce), glodari (zečevi, veverice, dikobrazi i morska prasad), lame, kenguri, kamenuronska koza, zebra, jednogrbe kamile i dr.

UntitlewdOd ptica zastupljeni su: plovice (labudi, japanske guske, pelikani, nesiti, patke i razne barske ptice iz Kraljevskog lovišta iz Obedske bare), štakari (rode i afrički marabu, flamingo, ždrali i takođe neke vrste iz Obedske bare), pevačice - većinom naše domaće, dnevne i noćne grabljivice (orlovi, kraguji, jastrebi, mišari, buljine), pauni, razne vrste fazana i kokošaka, golubovi i dr.

Vrt se stalno obnavlja, a dosadašnji rezultati stvaraju nadu da će se on u skoroj budućnosti razviti u jedan divan Vrt, interesantan ne samo za domaći elemenat nego i za strance koji u njega dođu...”

^ Vrh strane