Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Ubijaju ih zbog krzna i sala, a nekada su bile opasni predatori

One su pravi virtuozi u vodi i njihovom šarmu retko ko može da odoli. Iako svojim izgledom podsećaju na plišane igračke i potpuno bezopasne životinje, oštri zubi, nalik onim kod pasa, mogu vas ozbiljnije povrediti. Najlepeši period godine im je onaj kad uvijeni u debele jakne i šalove maštamo o čaju. Za to vreme, one se bezbrižno igraju u vodi – one su foke.

- U Beo zoo vrtu imamo tri lučke foke koje su došle iz Litvanije . Hranjenje foka je uvek interesantno za posetioce jer one tad iskaču iz vode na opšte oduševljenje. Zimu odlično podnose ali su im visoke letnje temperature problematične. Najradije jedu haringu, mada se na njihovom meniju često nalaze i račići i školjke koje lome veoma oštrim očnjacima – kaže Nadežda Radović, zaposlena u Vrtu.

Foke su evoluirale od stvorenja nalik medvedima još pre 25-30 miliona godina. Najstariji fosili foka su pronađeni u evropskom delu Antarktika i u mediteranskoj regiji. Pre oko 8-10 miliona godina, one su se preselili na severnu Zemljinu hemisferu. Na fosilima tadašnjih stvorenja su nađeni veliki zubi nalik onima koje ima bela ajkula. Pretpostavlja se da je stvorenje koje ih je imalo bilo neka vrsta predatora u to vreme.

foka3Naučnici nemaju jasan stav prema tome da li je ova grupa monofiletska (ima zajedničkog pretka) ili su se prave foke razvile od grupe, različite od predaka ušatih foka i morževa. Zahvaljujući analizama DNK otkriveno je da su prave foke, ušate foke i morževi srodniji jedni drugima nego ostalim sisarima. To svedoči da su verovatno nastali od zajedničkog pretka koji je živeo na kopnu.

Današnje foke poseduju peraja kojima se, uglavnom, služe na vodi. One se na kopnu kreću tako što se kližu na svojim telima, s tim što na snegu i ledu mogu da koriste svoja prednja peraja kao svojevrsne pedale, kako bi se kretale brže. Na taj način mogu da dostignu zapanjujuće brzine. Krabeterove foke, kližući se, mogu da dostignu brzinu od 25 kilometara na čas na arktičkom ledu. Telo im je potpuno prilagođeno kretanju kroz vodu: glava i vrat su mali, a njuška je izdužena, a celo telo ima oblik torpeda. Sva svoja četiri ekstremiteta koriste za kretanje po kopnu.

Zavisno od vrste, foke mogu roniti do velikih dubina, čak i do 600 metara. Dok su se udovi foka pretvarali u peraja, rep im je praktično nestao. Na taj način su foke počele da se razlikuju od ostalih vodenih sisara, kitova i morskih krava, koji su izgubili svoje zadnje noge, ali svoje moćne repove koriste za plivanje. Morski lavovi su najbrži među fokama, a mogu da dostignu brzine i do 40 kilometara na sat. Ove foke su toliko savitljive da skoro mogu da dotaknu svoja zadnja peraja nosom kada se saviju unazad.

Neprijatelji foka su, pre svega, morski psi i kitovi ubice. Populacija kitova ubica uz obale Patagonije se specijalizova za lov na foke do te mere, da se u lovu na njih bacaju na obalu, kako bi ih ulovili. Na Arktiku je važan neprijatelj foka beli medved, a na Antarktiku je to morski leopard koji se, iako je i sam iz grupe foka, specijalizovao za lov na manje članove iste grupe. Postoje i slučajevi u kojima je primećeno da su orlovi napadali mladunce kaspijskih foka.

foka1Kao posledica masovnog ubijanja foka tokom prošlih vekova, izrazito velike kolonije su postale retke. Verovatno su najveći neprijatelji foka upravo ljudi. Oni ubijaju foke zbog hrane i kože koju koriste za odevanje, pa čak i za pravljenje kuća i manjih čamaca. Kao i kitovi, i foke su lovljene zbog svog sala. Njihove masnoće se koriste kao ulje za gorivo i podmazivanje. Foke sa krznom se lovljene isključivo zbog svog mekanog krzna. I danas se foke ubijaju zbog kože u Kanadi i Rusiji. Takođe, u 18. veku u Kanadi bila je popularna jedna vrsta „sporta" u kome se živa foka udarala palicama, a cilj je bio ugurati je u gol. Ovakav vid iživljavanja nad fokama je zaustavljen.

^ Vrh strane