Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Obogaćivanje zoološke zbirke #12

Zoološka zbirka je iz dana u dan obogaćivana. Početkom marta 1937. godine, kao poklon Zoološkog vrta iz Budimpešte, u Beograd su stigli: lav, dve lavice, bizon i gnu, a samo nekoliko dana kasnije i tri jednomesečna mečeta, uhvaćena na planini Grmeč, dar gospodina Vsevolda Tregubova, inženjera iz šumske uprave u Potočici.

Prvih dana maja, iste godine, Vrt je dobio tigra sa Sumatre i par mladih pelikana, dok je krajem meseca, kako piše politika 29. maja 1937, kupljeno više od 20 novih životinja.

“U Zoološkom vrtu na Kalimegdanu vrše se velike pripreme za smeštaj novih životinja, koje ce doci u najskorije vreme. Posetioci ce iduceg meseca zateci Zoološki vrt vrlo izmenjen. Mnogi njihovi dosadašnji ljubimci promenili su svoja mestada bi ih ustupili drugima. Na mestu za kamile izgraduje se smestište za jednog lepog bengalskog tigra a kamile dobijaju nove staje. Za njih se podiže citav africki pejzaž.

2monografija-zU kavezu, u kome je do juče boravila lavica, sada se nalazi hijena koju je Zoološki vrt ovih dana kupio. To je jedan lep primerak mužjaka. Zove se Moric. Zajedno sa Moricom stigao je i jedan lep majmun-pavijan. On je već osvojio simpatije publike. U najskorije vreme biće Zoološki vrt obogaćen jednimm krunastim majmunom, koji je već kupljen. Veliko iznenađenje za posetioce biće jedan veliki šimpanza, koji dolazi u junu mesecu.

Beli medved dobiće još jednu damu, pošto je on u neku ruku mnogoženac, kao i lav. Tako će imati prilike, ako se ženke ne budu slagale, da sudi po ceo dan njihove sporove. Lav je već dava dana na muci od Olgice, koja je ljubomorna na novu mladu lavicu. Čak joj ne da ni da jede, a preksinoć je prodrmala malo za vrat. Gnu će, takođe, dobiti dve ženke. One kao i većina novih životinja, dolaze iz Pešte, kupljene su u tamošnjem zoološkom vrtu.

8monografija-zDa bi bolje upotpunila Zoološku baštu, za koju se publika sve više zanima, nabavila je Opština i jednog velikog leoparda, dve dvogrbe kamile, jedan par divljih tibetanskih ovaca, antilope elen i oriks jedan par svinjskih jelena (tako se zovu zato što liče na svinje po svojoj njušci) i jedan par nutrija. Zatim, kupljen je i jedan nandu, a biće nabavljene i vidre.

^ Vrh strane