Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Afrički slon i nojevi za Vrt dobre nade#13

Sve ove životinje, koje su već kupljene, dolaze u Vrt 15. juna jednim velikim transporterom iz Pešte. Mesec dana posle njih stći će zasebno vodeni konj, koji je takođe kupljen u Pešti. Za njega će početi ovih dana da se izgrađuje smestište i to tamo gde su se nalazili bizoni i gnu. On će biti velika zabava za posetioce Zoološke bašte.

Deca će dobiti, kao što smo već javili, jedan mali zverinjak sa bezopasnim životinjama. Dečje igralište premestiće se ispod Malog Kalemegdana i preurediće se za manju decu i odrasliju. Opština će kupiti ponije, a verovatno i jednog slona. U malom zverinjaku moći će deca da se, pod nadzorom čuvara, igraju sa životinjama ili da ih sasvim izbliza posmatraju. S ovim nabavkama biće uglavnom kompletiran Zoološki vrt.

Ubuduće, vršiće se samo najpotrebnije nabavke retkih primeraka, da bi posetioci mogli svake godine da vide po nešto novo. Većina životinja koje dolaze pokloni su Beograđana koji su pokazali mnogo ljubavi da Beograd dobije lepo uređen zoološki vrt. Ta velika požrtvovanost građana I preduzeća omogućila je da se za kratko vreme stvori jedan potpun zverinjak, koji se već sad može meriti sa mnogim zverinjacima koji su stvarani godinama.

Međutim, već sredinom i krajemem septembra iste godine Politika ponovo piše o novim nabavkama životinja. Tako 12. Septembrabeleži sledeće:

“„Beogradski zoološki vrt dobio je nekoliko skupocenih egzoticnih životinja. Medu njima se narocito izdvaja par divnih mladih žirafa, poklon NJ.V. kraljice Marije. Sa žirafama je doputovala iz Hanovera i sedmogodišnja slonica, zvana Lucija, cija je postojbina Južna Afrika. Nju je kupio Beogradski zoološki vrt.

Veliku pažnju posetilaca privući će i par marmozet-majmuna, malih kao ljudska pesnica, koji su takođe prispeli na Mali Kalemegdan. Ali kao najveći pustolov svakako je lepa ženka šimpanze, koja je juče pre podne startovala na aerodromu Le Burže u Parizu i aterirala juče po podne na aerodromu Beograd. Ona je kupljena u Pariskom zoološkom vrtu.

8monografija-zTako će beogradsku decu otsad uveseljavati slonica Lusija, svojim nezgrapnim ogromnim telom. Ona će ih jednog dana, izdresirana, moći čak i da nosi na svojim leđima. Dok ne nauči da na sebi nosi svoje ljubimce mališane, ona će se koristiti gostoprimstvom dveju lama, mužjaka i ženke (što su pre pola godine dovezene u Beograd) koje su sada naučile da vuku kolica.

Njihova kolica neće izgubiti mušterije čak ni onda kada se u Beogradskom zoološkom vrtu pojavi oprobani trkač noj, koji će takođe zauzdan, vući trkačke dvokolice, graciozne i leke, sa jednim sedištem za neustrašivog malog šetača“

Statistički podaci govore da je te 1937. godine Zoološki vrt imao već 192 sisara i 668 ptica.

^ Vrh strane