Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Atraktivni sadržaji #14

Da  bi u Vrt privukli što veći broj posetilaca, njegovi tvorci su se trudili da ga ispune različitim sadržajima i na taj način učine zanimljivijim za publiku, te su u njemu pored brojnih atrakcija za decu, kao što su jahanje slona ili lame, organizovali i razna zabavna događanja.

Animirali su poznate ličnosti tog vremena i osmišljavali interesantne akcije. Tako su slavni glumci Žanka Stokić i čuveni novinar Obrad Simić, uz prisustvo brojne publike, kumovali novopristiglim mečićima. O tom činu "Politika" 29. matra 1937. godine, u tekstu pod naslovom "Šaljivo krštenje u Beogradskom zološkom vrtu", navodi sledeće:

- Mnogobrojne posetioce Zološkog vrta, na Malom Kalemegdanu, neobično je zabavio, juče pred podne, jedan nesvakidašnji i doista zanimljiv događaj. Juče je obavljeno krštenje dva mezimca Zoološkog vrta, dva mala mečeta, kojima su kumovali novinar g. Obrad Simić, poznati kozer, i prvakinja prestoničkog pozorišta, gđa Žanka Stokić. Dan i čas krštenja bio je ranije objavljen i puno sveta je došlo juče pred podne u Zoolopki vrt da prisustvuje tom neobičnom događaju, šaljivom svakako, kad se već znalo ko su kumovi...

Svoj govor, upravo svoju kumovsku kozeriju, Obrad je otpočeo ovako:

- Moj prijatelj predsednik Opštine g. Vlada Ilić, koji je u isto vreme i moj stalni materijal zs kozerije, zatim upravnik g. Kostić i najzad g. dr Aca Petrović, životinjeski lekar i lični, lekar debele kume gospođe Žanke, učinili su da Beograd dobije svoj Zoološki vr! Time su oni, gospođe i gospodo, nesumnjivo mnogo učinili za prosvećivanje u prvom redu beogradske dece, od kojih mnoga zbog njihovih modernih, mamica, ne znaju ni kako ovca izgleda, a kamo li meče ili kakva druga zver...

Obrad je zatim objasnio publici da mu je Opštini rečeno da se prilikom krštenja i on i Žanka treba da drže slova M, pa su zbog toga svojm kumićima i dali imena koja počinju slovom M.

- Sada ustupam debeloj kumi Žanki, kao predsednici Kučećeg materinskog udruženja, da krsti svoje kumče prva.

Žanka zauzima Obradovo mesto i podižući meče uvis, glasno mu se obraća:

- Srce moje slatko. Od danas i se zoveš Milun! Da si žensko dala bih ti svoje ime. monografija_1

Obrad zatim uzima svoje meče i veli mu:

- A ti si od sad Milojko. I ti da si žensko dao bih ti ime Žanka... Tako, a sad poljubite kuma.

Publika je pljeskanjem pozdravila krštenje posle koga su Milun i Milojko posluženi mlekom i šećerom. Obrad je pozvao publiku da mesto povojnica kumčićima (za koje su rekli da su kumčići svih prijatelja Zoološkog vrta) donesu mleka, šećera, a može i para.Tim je neobična svečanost bila završena.

A onda, samo dvadesetak dana kasnije, "Politika" u broju od 19. aprila 1937. godine obaveštava da je uginulo kršteno meče Milun i iznosi predpostavku da je namerno otrovano.

- Od dva mećeta koja su pre neki dan onako svečano krstili gđa Žanka Stokić i g. Obrad Simić, ostalo je u životu samo jedno. Meče Milun je uginulo. Ostao je u životu samo Milojko. Veterinar Beogradskog zoološkog vrta g. dr Aleksandar Petrović izvršio je sekciju mečeta, da bi se utvrdilo od čega je uginulo. G. dr Petroviću izgleda da je našao simptome trovanja. Tako je slučaj postao zagonetan. Poznato je da su kružili letci povodom te ceremonije kršenja. U njima se izražavalo negodovanje što je upotrebljena reč krštenje kada su u pitanju životinje, a ne ljudi. Da li je neko namerno otrovao meče, da bi tak dao izraza ovom negodovanju? Za sad je to samo predpostavka. Izvršiće se analiza da bi se utvrdilo pravo stanje stvari. Ko zna, možda se meče Milutin samo prejelo šećera, pa od toga uginulo...

Da je uvek, kako u današnje, tako i u to vreme, bilo nedobronamernih ljudi ne govori samo ovaj primer već i brojni apeli tadašnjeg upravnika Zoološkog vrta, inžinjera Aleksandra Krstića, upućeni preko javnih glasila nesavesnim posetiocima, da ne gađaju i ne draže životinje, kao i da ih ne hrane ekserima, češljevima i kesama.

U tekstu objavljenom u "Politici" 17. septembra 1936. godine on doslovno kaže.

- Šteta što mnogi još ne znaju šta znači Zoološki vrt za naš Beograd. Ti posetioci smatraju da im je sve dopušteno. Tako se stalno dešava da bacaju u usta većini životinja eksere, novac, lopte od novina, kamenčiće,  alke i razne druge predmete. A sa našim pelikanom, nesitom, desio se tu skoro jedan koliko nemio toliko i nemilosrdan slučaj. Neko od posetilaca bacio mu je u kljun veliki češalj. Posle, prilikom hranjenja, umalo se nije zadavio. Jedva smo ga spasili.

Srećom, ovakvi slučajeviuvek su bili u manjini.

^ Vrh strane