Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Proširenje i izgradnja 16#

- Prilikom otvaranja Vrt je zauzimao prostor od tri i po hektara, sa skloništem za najnužnije vrste životinja. Već sledeće, 1937. godine Vrt je povećan na sedam hektara - pišu Beogradske opštinske novine i navode dalje:

" Na ovom novom prostoru izgrađen je planinski deo Zoološkog vrta, sa skloništima za divlje ovce i koze. Na novopridodatom delu, prema ulici Maršala Pilsudskog , izgrađen je veliki prostor bez ograda, za smeštaj slona i žirafa, obor za mlade životinje u koji ulaze deca i igraju se slobodno sa mladuncima. Izgrađeni su obori za srne i jelene, dečje jahalište i volijere za domaće ptice."

O proširenju i izgradnji Zoološkog vrta piše Politika u broju od 23. decembra 1937. godine, iznoseći

"Od pre nekoliko dana je Zoološka baštia i proširena. Na tom novom prostoru, duž Dušanove ulice, podignuto je nekoliko novih zgradica, zimska skloništa za životuinje. Tu su dve staklare, jedna za barske ptica i druga za ptice pevačice, zatim sklonište za majmune i najzad, četiri kavetza za pume i pantere. Dovršava se i veliko konačište sa bazenom sza nilskog konja, koji je već kupljen u Pešti i koji će se ovde useliti na proleće. Isto tako su i srne i jeleni preseljeni u nove kaveze, a na mestu gde su do sada oni bili, odmah na proleće,  počeće se sa zidanjem velikih kaveza za majmune  tako da će on moći da primi sve serije majmuna sa kojima danas raspolaže Zoološki vrt kako oni ne bi bili razbacani levo i desno kao što je to do sada bilo. Podizanje ovog velikog, centralnog, kaveza za majmune omogućila je Komanda mesta koja je Beogradskoj opštini izašla u susret da ukloni intendantske barake koje su dosad zauzimale najlepši deo prostora i zbog  kojih  Zoološki vrt nije mogao nikada da se proširi".

monografija2

Godine 1938. za potrebe Beogradskog zoološkog vrta napravljen je restoran Kalemegdanska terasa i Vrt se delimično izdržavao od tih prihoda.

- Da bi posetioci posle šetnje mogli da se odmore, podignut je vrlo lep resstoran u zidinama grada
 - počinjje navod u Politici 15. decembra 1938. godine.Restoran ima prostranu terasu koja gleda na Dunav, gde će biti uređen i prostor za igranje. Zatim, terasu na samom krovu s koje može da se posmatra Sava i Dunav. Sav restoran biće obložen drvetoom. nameštaj će odgovarati izgledu ovog neobičnog restorana koji se nalazi u zidinama grada. Pored jedne veće dvorane restoran ima još dve manje i jedan balkon. Zatim ima sve što je potrebno za rad restorana - kuhinju, podrum sporedna odeljenja i ostalo. Za posetioce koji bi dolazili kolima biće uređen prostor za parkiranje, pošto će restoran imati prilaz kroz Vrt i sa strane puta koji vodi ka crkvi. Ne samo danju, nego i noću, biće to jedno od najprijatnijih mesta za Beograđane.

-
Tako je 1938. godine počelo i proširenje i izgradnja Zoološkog vrta u donjem delu, ispod Kalemegdanske tvrđave od kapije Eugena Savojskog do Vidin kapije. ceo prostor je bio ograđen, napravljeno je 12 kaveza i jedno veštačko jezero u blizini Kapije Eugena Savojskog, gde su bili smešteni labudovi. Iskopan je i kanal za odvod otpadnih voda koji postoji i danas.

O svim tim radovima redovno izveštavaju i Beogradske opštinske novine  koje marta 1939. godine u broju 3.

U tekstu Zoološki vrt stalno se usavršava i proširuje, beleži sledeće:

" U 1938. godini u Vrtu su izgrađena skloništa za bivole i bizone u obliku ameruičke brvnare, bazen i zimsko sklonište za nilskog konja sa jedne strane i za krokodile na drugoj. Podignut je i terarijum za smeštaj zmija, guštera i druge gmizavce (koji još nije završen), bazen za morske medvede i pingvine. Takođe je podignut i otvoren bife bezalkoholnih pića."

Razume se, svi ti radovi, izgradnja i proširenje, izgrađeni su jer je kolekcija životinja iz dabna u dan uvećavana. Nove životinje su stizale sa svih strana, a mnogo mladunaca se rađalo u samom Vrtu. Krajem juna su stigle: nove foke Bobi i Bebi, irvas, ženka zebre, mungosi, divojarac, gambuzije, tri ponija... a samo desetak dana kasnije, prvih dana jula, vrt je dobio čak 150 novih primeraka životinja, što je Politika u broju 9. jula 1938. godine pompezno najavila:

monografija3- Za dva poslednja dana prispelo je oko 150 novihstanovnika, od kojih su neke životinje  sasvim novi primerci, dok su druge naručene da upotpune serije koje već postoje u Vrtu -

Zbirka od sedam lavova obogaćena je sa još dva člana, ženkom i mužjakom, Verom i Princem. Dolaskom dve mlade sure medvedice broj medveda popeo se na sedamnaest. Pristigli su tada i suri šakal, dve mlade muflonke, par karangosa (južnoameričkih jastrebova), tri pavijana, jedan rezus, jedan zamorac, jedan kapucin i dabi ponuda bila što bogatija, jedan marmozet, zatim, tigrasti piton, mnogo raznovrsnih barskih ptica, tri ždrala-device, par ružičastih čileanskih flamingosa, par belih labudova, jedan crnovrati paragvajski labud, devet vrsta barskih ptica iz Obedske bare (bela, siva i purpurna čaplja, čaplja kašikara, čaplja danguba, noćna čaplja zvana radovan, gnjurac, komoran i crni ibris), kupljena je i velika zbirka mladih roda.

^ Vrh strane