Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Nakon Drugog svetskog rata u Zoo vrtu preživelo samo 70 životinja #20

Oslobođenje Beograda i završetak Drugog svetskog rata Zoološki vrt je dočekao bez direktora, jer je Miodrag Savković 1944. godine uhapšen, a nakon toga i ubijen. Arhivski dokumenti kažu da ga je zamenio profesor Ante Tadić, prvi posleratni upravnik ove isntitucije, koji se na tom mestu nalazio od 1945. godine do 1948. godine kada je, na sopstveni zahtev, penzionisan.

Posle Tadića rukovođenje Zoološkim vrtom preuzima učitelj Milorad Lazarević./>
Neosporno je da su i Tadić i Lazarević imali težak zadatak. Vrt je, praktično, trebalo napraviti iz početka jer su tokom rata uništeni mnogi objekti, a životinjski fond je bio desetkovan.

Primera radi, godine 1945. u Zoološkom vrtu zatečeno je svega 70 životinja. Načinjena materijalna šteta procenjena je na oko šest miliona dinara.

Za rad na raščišćavanju ruševina i rekonstrukciju oštećenih kaveza angažovani su nemački ratni zarobljenici i sami radnici Zoološkog vrta. O tome piše Glas 4. septembra 1946. godine:

m2

Prilokom bombardovanja 1941. godine Zoološki vrt je mnogo oštećen. Na samom terenu Zoološkog vrta bilo je mnogo rupčaga i bilo je potrebno dosta vremena i materijala za zatrpavanje istih, što je bilo neophodno da bi se moglo Vrtom prolaziti radi popravke ostalih oštećenih mesta. Porušene su zgrade, naročito majmunara i nekoliko štala. Prilično su bili oštećeni radnički stanovi iz Dušanove ulice.

Prve radove na opravci vršilo je samo osoblje Zoološkog vrta. Nazidan je oko Vrta zid sa ciglama iz Staroga grada, tako da je za taj rad utrošeno samo 15.000 dinara, dok bi državu koštao 140.000 dinara. Sami radnici su opravili vodovod i kanalizaciju u dužini od 207 metara. Zatim se pristupilo popravci kaveza, kućica, štala i bazena.”

A onda je Narodna vlada iz budžeta Obnove odobrila kredit u iznosu od milion i 300 hiljada dinara za obnovu i rekonstrukciju Zoološkog vrta i to osamsto hiljada za popravku objekata, a petsto hiljada za nabavku životinja, nameštaja i veterinarske biblioteke.

^ Vrh strane