Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Dva orala bradana u Beo zoo vrtu (GALERIJA)

Beogradski zoološki vrt dobio je još dva počasna člana u svojoj družini, orlove bradane, poslednje lesinare u lancu ishrane.

Ova ptica na našim prostorima bila je poznata po nadimku kostoberina jer pri jelu u kljun uzima kosti posmrtnih ostataka životinja, baca ih na kamen sa velike visina i tako vadi koštanu srz iz  njih.

Živeli su na gotovo čitavom Evro-Azijskom kontinentu ali su nažalost istrebljeni.

Kod nas je poslednja ženka otrovana sedamdesetih godina prošlog veka, a pre toga su stradali najviše od trovanja lisica i vukova, kao i beloglavi supovi.

Za razliku od belogavih supova, ova populacija se nikada nije oporavila. a trenutno ih ima na Korzici, Pirinejima, Alpima, u nekim krajevima Rusije i na Himalijima gde jednu podvrstu ove ptice smatraju svetom životininjom koja odnosi duše umrlih na nebo.

Beo zoo vrt je u saradnji sa EAZ-om i njihovim programom za zaštitu ugroženih vrsta EEP, preko čuvara pedigrea ove retke ptice dr. Hansa Frey-a napravio razmenu.

- Mi smo odgajalištu ovih ptica u Austriji poslali polno zrelu ženku, a oni su nama za uzvrat poslali dve mlade ptice koje su stare 2 godine, a koje će, nadamo se kada dođe vreme, uspeti da se razmnože ovde- rekla je Nađa Radović, zaposlena u beogradskom Vrtu dobre nade.

Galerija

^ Vrh strane