Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Životinje umirale bez hrane, medvedi dočekali jesen budni i izgladneli #22

Dnevnik direktora Zoo vrta u periodu nakon Drugog svetskog rata - 1945. godina.

U zabelešci upisanoj pod datumom 5-14. jun 1945. godine Ante Tadić navodi:

- Pregledao sam više puta Zoološki vrt da se uverim šta je sve uništeno i kako osoblje radi. Uništeno je mnogo, osoblje radi požrtvovano. U prvom razgovoru sa drugom Brankom Maksimovićem, dato mi je do znanja da je preče izvršiti popravke na raznim zgradama nego u Zoološkom vrtu. Istog dana razgovarao sam sa predsednikkom Ratkovićem, video sam da on sve prepušta Maksimoiću.

Nekoliko dana kasnije, 17. juna, profesor Tadić piše:

-Predao predlog za obnovu Zoo vrta br. 14559 drugovima Mišiću, Ratkoviću i Maksimoviću. Mišić prepušta meni da sve izvršim, a on samo da primi na znanje. Ratković obećao da će se zauzeti za Vrt. Maksimović primio izveštaj na brzinu, i da ponovo dođem. Pri sastavljanju gornjih izveštaja svesrdno mi pomagali drugovi Velimir Petković, geometar i veterinar Branko Trbić.

13. jul:
- Bio kod druga Maksimovića. Iznenađuje se da mogu toliko da tražim za Zoološki vrt. Ostavio je loš utisak na mene svojim primedbama. On traže da se nabave životinje. A gde da ih smestim - primetih.

2. avgust:
- Od kako su donete ptice sa Obedske bare, dosta ih je uginulo, i to one koje su bile slabije. Ishrana u Zoo vrtu nije bila dovoljna. Stalno je dolazila u pitanje nabavka ribe : ili kasno jave da nema ribe ili sa Reve ne pošalju, pa se na pijaci više ne može nabaviti.

3. avgust:
- Danas mi je saopštio drug Petković da je Arsenijević naredio da se za Fifija i Bobija ne kupuje više mleko, jer su oba lavića debela. Upitavši veterinara Trbića za mišljenje, reče mi: - Lavićima prema starosti više nije potrebno mleko, ali pošto ne dobijaju redovno mesnatu hranu, jer je uvek nema, potrebno im je davati mleko i nadalje, da ne bi zakržljali od jednolične hrane a potrebno im je više različitih vitamina.

20. septembar:
- Ponovo urgirao za hranu životinja: mesnatu i zrnastu. Danas lavovi povratili meso jer pet dana nisu ništa jeli.

5. oktobar:
- Bio sa Petkovićem kod Veljkovića da konačno uredimo budžet. Dobio utisak da je Veljković vrlo ozbiljan čovek i pokazao je razumevanje za Zoo vrt. Reče nam da je bilo predloženo da se Zoološki vrt zatvori i ostave samo tri čuvara. Ipak je prevladalo mišljenje da to ne treba raditi, već samo smanjiti budžet.

10. oktobra:
- Drugu Titu poklonili malo meče - ispunjeno.

21. decembar:
- Medvedi još nisu spavali. Samo je mala Božana-Bula tri dana pokušavala da drema u decembru kada su bili najhladniji dani. Razlog što ostali medvedi nisu spavali je slaba ishrana preko leta i jeseni, nisu mogli stvoriti dovoljno masti i sala u sebi kao rezervnu hranu.

^ Vrh strane