Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Zoološki vrt kao učionica #23

Profesor Ante Tadić bio je ambiciozan i preduzimljiv direktor, vrstan intelektualac, koji je nastojao da instituciji ne čije je čelo došao vrati nekadašnji značaj, izgled i ugled, da je unapredi u svakom pogledu kako bi Beograd, poput drugih velikih svetskih prestonica , dobio Zoološki vrt kakav mu dolikuje.

Ideja mu je bila da Vrt podigne na nivo kulturno-edukativne ustanove i za što se zalagao tokom svih godina svog rada.

Insistirajući na tvrdnji da Zoološki vrt nije samo mesto za razonodu, već da treba da predstavlja nastavno-naučnu bazu, odmah po dolasku, već od septembra 1945. u prostorijama upravne zgrade počeo je da drži stručna predavanja, najpre radnicima Vrta da bi ih edukovao, a zatim zainteresovanim posetiocima, osnovcima, srednjoškolcima, studentima i profesorima.

Teme su bile različite: Šta su to zoološki vrtovi, Životinje pred početak zime, Zadaci zooloških vrtova u nastavi biologije, Ishrana životinja, Posmatranje zooloških vrtova sa ekološkog gledišta... a broj slušalaca je varirao od 18 do 106.

monografija3

U želji da omasovi ova predavanja, profesor Tadić je u izjavama za štampu popularisao svoju ideju.

Tako Glas 17. aprila 1946. beleži sledeće:

" Treba zauvek da se izgubi zastareli pojam da je Zoološki vrt menažerija. On će postati predavaonica prirodnih nauka za đake svih srednjih škola u Beogradu. Kada dobije biblioteku , laboratoriju gde će se vršiti anatomski preseci i mikroskopska ispitivanja, akvarijume, terarijume, onda će studenti biologije, veterine, medicine i šumarstva moći i tu da dopunjuju svoja teoretska znanja. Osnovaće se i Klub mladih prirodnjaka, ne samo školovanih, već i za radnike koje prirodne nauke interesuju.”

Samo nekoliko meseci kasnije , 6. septembra 1946, Glas izveštava o tome kako je zaživela Tdićeva inicijativa:

“Upravnik Zoološkog vrta, profesor Ante Tadić, održao je nekoliko predavanja radi stručnog podizanja osoblja Zoološkog vrta. Desetini radnih grupa omladinaca, koji su došli da u slobodnim časovima povećaju svoje znanje zoologije, upravnik je održao nekoliko predavanja o biološkom posmatranju životinja.”

^ Vrh strane