Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Najveće mačke u Evropi na ivici egzistencije

Zoološki vrt vlasnik je tri šumska risa, najvećih evropskih divljih mačaka, koje su ugrožena vrsta. Ove mačke su gipke i graciozne, a prepoznatljive su po čupercima na vrhu ušiju.

Omiljene su među mališanima, a u svom prirodnom staništu, jedan su od predatora. Dužina tela im je do 1,30 metara, a u ramenima su visoki oko 65 centimetara.

U srednjoj Europi, u zavisnosti od područja u kojem žive, prosečno su teški od 20 do 26 kilograma. Ženke su sa prosečnom težinom od 17 do 20 kg vidno lakše od mužjaka.

Zajedničko svim vrstama risova su šiljaste uši sa čuperkom dlake na vrhu, i kratak rep. Krzno im je žućkasto do sivo smeđe i često prošarano tamnijim pegama ili prugama. Šare zavise i od toga u kom području ris živi, a ris ima i izražene čuperke duže dlake na obrazima. Imaju vrlo oštar vid i istančan sluh koji im omogućavaju da lako otkriju plen.

- Vrt je vlasnih tri šumska risa i pet močvarnih. Šumski su najveće evropske mačke. Dobro se skrivaju, gipke su životinje. Hranimo ih iznutricama i krtinom, jer one jedu čist protein kao i pume - kaže Nadežda Radović iz Vrta dobre nade.

Ris je samotnjak koji lovi u sumrak ili noću.
Pod njegovim kandžama najčešće se nađu mali i srednje veliki sisari, ptice, zečevi, kunići, veverice, zmije ili druge vrste koje žive na njegovom staništu. Nečujno im se prikrade strelovitom brzinom, ruši ih i potom čeljustima davi. Nakon što pojede svoj plen, odlazi da se odmara u svojoj jazbini.

Vrlo se retko dešava da ris ubija i domaće životinje kao što su koze ili ovce. Često menja svoje prebivalište prateći srne u njihovim migracijama, kojima se hrani. Zabeleženi su i vrlo retki napadi na ljude koji su se dogodili gotovo isključivo u samoobrani.

Mužjak i ženka se sreću samo kratko radi parenja. Nakon gravidnosti od deset nedelja, ženka omaci dvoje, troje mladunaca na nekom mirnom mestu. Mladi ostaju uz majku do sledećeg proleća. Smrtnost mladunaca je velika, tako da samo oko polovine mladunaca doživi godinu dana.

Očekivani životni vek risa je oko deset godina, ali postoje zapisi o jedinkama koje su doživele i preko 20 godina, ali u zatočeništvu. Ris se može “sresti” u susednoj Hrvatskoj, mada je na samoj ivici izumiranja u tom predelu.

^ Vrh strane