Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Moćni kralj životinja vlada čak i u Zoo vrtu

Njegova rika ledi krv u žilama, a u  trenucima kad se oglasi u Vrtu dobre nade ostale životinje kao da iz poštovanja ne puštaju “glas”. Moćni mužjak afričkog lava suvereno vlada čak i u uslovima koji nisu kao u prirodi.

- Mi imamo nekoliko jedinki afričkog lava, a nekoliko smo ih poklonili drugim Vrtovima. U pitanju je zaista moćna životinja, ali bi titulu kralj životinja, oduzeli mužjaku i dali ženkama - kazu zaposleni u vrtu dobre nade.

Nakon tigra, lav je sledeći na lestvici veličine mačaka, pa to znači da je najveća kopnena zver Afrike. Lav je od njuške do početka repa dugačak oko 180 centimetara, a odrasli mužjak teži prosečno oko 225 kg.

Najkrupniji lavovi žive na jugu Afrike, a najmanji u Aziji. Lavovi imaju kratko, žuto-zlatno do tamno smeđe krzno, a mužjaci osim toga i gustu i dugačku grivu koja je najčešće tamnosmeđa. Griva počinje od obraza i širi se niz vrat do preko ramena, ali samo retko i preko prsiju i stomaka.

Praktična korist od grive bi mogla biti zaštita od udaraca kandži drugog lava u konkurentskoj borbi. Osim toga, istraživanja na terenu su dokazala, da mužjaci sa vrlo tamnom i velikom grivom imaju veće izglede da osvoje ženku.
africkilav2
Mladi lavovi imaju po telu pege koje do godinu dana starosti izblede.

Prvobitno je prostor na kojem su živjeli lavovi obuhvatao, osim Afrike, južnu Evropu kao i prednju Aziju i Indiju. Postoje brojni zapisi antičkih savremenika, Herodota i Aristotela, da su u njihovo vreme na Balkanu još živeli lavovi. Pretpostavlja se, da su lavovi u Europi izumrli negde u 1. stoleću naše ere zbog posledica ljudskih aktivnosti.

Za razliku od drugih, uglavnom samotnjačkih, velikih mačaka, lavovi žive u čoporu. On se satoji pre svega od ženki koje su međusobno sve u srodstvu. U čoporu su, najčešće, od jednog do tri odrasla mužjaka koji su hijerarhijski nadređeni ženkama. Mladi mužjaci ostaju u čoporu dve, eventualno tri godine, dok ne dosegnu polnu zrelost. Nakon toga, čopor ih otera. Ako neki "nomad" u svojim lutanjima naiđe na čopor koji predvodi neki stari ili slab mužjak, dolazi do borbe između njih. Te borbe su nemilosrdne, i u krajnjem slučaju mogu završiti i smrću jednog od rivala.

Od trenutka dolaska u čopor, mladunci više ne sišu samo svoju majku, sve lavice koje trenutno doje dozvoljavaju svim mladuncima u čoporu sisanje.
africkilav3
Očekivani životni vek lavova je od četrnaest do dvadeset godina ali u pravilu samo ženke doživljavaju tu starost.

Žrtve lavova su najčešće mlade ili bolesne životinje. Love najčešće u mraku ili u ranim jutarnjim satima dok je još sveže. Love antilope, gazele, gnu antilope, bivole i zebre, ali ponekad ptice a prema prilici i ribe. U nekim područjima su lavovi razvili i lov na netipične životinje. Tako u Bocvani redovno love slonove, a u Linyantiju vodene konje.

Mladi lavovi kreću u lov sa majkom već u starosti od tri meseca, ali tek u dobi od dve godine se može reći da su naučili tehniku lova.Mužjaci retko idu u lov, i to samo ako se radi o netipično velikom lovu. Kada se lov završi uspešno, do izražaja dolazi lestvica važnosti u čoporu. Prvo jede mužjak, pa zatim najvažnije ženke, i na kraju mladunci.

Kao i sve ostale velike životinje Afrike, najveća opasnost za lavove proizlazi od ljudi i njihovog lova. Međutim, zadnjih godina je smanjen lov na njih u gotovo svim područjima gde žive.

^ Vrh strane