Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Papagaj koji ne peva i ne priča

Većini posetilaca Vrta dobre nade, tukani su najlepša vrsta papagaja, a malo njih zna da oni ne umeju ni da pevaju ni da pričaju. Krasi ih neobično veliki kljun, pa se stiče utisak da “jedva” balansiraju dok stoje, a istina je da je kljun lagan i krhk.

- Vlasnici smo nekoliko vrsti tukana,koji su definitivno jedni od popularnijih ptica u Vrtu, jer su neobičnog izgleda. Hranimo ih svežim i posebno kuvanim voćem i povrćem, a hranitelji pri ulasku kod njih moraju imati dezinfikovane ruke, jer su u pitanju osetljive ptice – kažu zaposleni u Beo zoo vrtu.

Tukani  su porodica ptica iz reda Piciformes. Imaju izuzetno veliki kljun, a vrsta sa najvećim kljunom je toko tukan, sa dužinom kljuna od 23 centimetra. U bliskom su srodstvu sa barbetima i potiču od zajedničkog pretka. Tukani su nezgrapne ptice veličine od 29 centimetra i 130 grama kod vrste Pteroglossus inscriptus do 63 centimetra i 680 grama kod toko tukana.
tukljani2
Imaju upadljiv veliki kljun koji je kod mužjaka obično duži.  Iako izgleda težak, vrlo je lagan jer tanka rožnata prevlaka prekriva šuplju unutrašnjost kljuna, u kojoj su isprepletene brojne potporne palice. Ponekada se kljun slomi, ali neke ptice uspevaju dugo da prežive, čak i kada im je slomljen velik deo kljuna.

Tukani se hrane uglavnom voćem, ali takođe i kukcima, a neke vrste aktivno love guštere, zmije, ptiće i ptičija jaja. Kljun tukanima omogućava da budu dominantni u odnosu na druge ptice koje se hrane voćem. Imaju dug jezik i nazubljen kljun i često su im goli delovi kože na licima jarko obojeni.
tukani3
Perje tukana je šareno i postoje razne kombinacije: crna sa crvenom, žutom i belom, crna i zelena sa žutom crvenom i kestenjastom bojom itd. Ne pokazuju izražen polni dimorfizam, osim kod vrsta roda Selenidera i nekih arasarija.

Oglašavaju se kreštanjem, groktanjem i sličnim zvukovima, ali nekoliko vrtsti izvodi kliktanje koje je dosta melodično.
tukani4
Svi tukani se gnezde u dupljama drveća, a neke vrste preuzimaju napuštena gnezda detlića ili barbeta ili ih ponekada oteraju i prošire rupu. Prostorija za gnezdo je neobložena i tu ženka snese do pet jaja koja inkubiraju oba roditelja tri nedelje. Ptići su potpuno goli bez imalo perja. Nakon izlijeganja mladunci ostaju u gnezdu naredih 40 do 60 dana, a hrane ih oba roditelja.

Tukani nastanjuju Južnu Ameriku od Meksika do severne Argentine. Staništa su im prašume i savane.

^ Vrh strane