Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Hranioci zverova, razgovarli su sa mečkicom Mirjanom, češkali Pašu po čupavoj bradi, nilskog konja Bucu redovito milovali po debeloj koži i to nije bilo sve...

Milemko Marković, hranilac zverova, voli svoj poziv. On razgovara sa mečkicom Mirjanom hraneći je, dok mu ona drsko šapama pretura džepove da vidi da li u njima ne krije još neku poslasticu. Paša zatvara oči i prede od zadovoljstva dok mu čuvar češka čupavu bradu. Ceo Milenkov život vezan je za životinje. Pre rata je, bez žaljenja, odležao četiri meseca u zatvoru jer je udario čoveka koji mu je tukao psa. On je u Zoološkom vrtu od njegovog osnivanja.

Najpopularnija životinja u Zoološkom vrtu je nilski konj. Buca je doveden iz Pešte, gde je u nastupu ljutine zadavio jednog čuvara. Sada je star oko devet godina, a u težini je prebacio nešto preko 2.000 kila. Ujutru, kada ga puste iz kućice, zagnjuri se u bazen i veselo se brčka. Njegov čuvar Milivoje Žunić ponosi se svojim pitomcem i tvrdi da on sve razume, iako ne zna da govori.
Untitled-4
Svako jutro čuvar ga hrani senom, kukuruzom i povrćem, miluje ga po debeloj koži i češka po ogromnim ustima. To Buca naročito voli. Dva puta je samo pokušao da malo dočepa zubima svoga hranitelja, ali to je bila šala. Milivoje Žunić napisao je za zidne novine članak o životu nilskog konja i aligatora o kojima takođe vodi brigu.

Statistički podaci kažu da je kroz njegove kapije 1946. Godine prošlp 254.439 građana. Dnevna poseta je ponekad premašivala i brojku od 10.000, što je upravu navelo na razmišljanje o potrebi teritorijalnog proširenja.
Untitled2
Zaseban deo Vrta čine higijeničari prirode. Orlovi lešinari, golubovi purpurnih nogu, mudre buljine, raskošni paunovi i barske ptice. Hraniteljska ptica je baba Marija Štibl, sestra Slovenka, koja je volela ptice odmalena kada je jela iz istog tanjira sa svojim petlićem kikirezom.

Nikola Mamula čuvao je nekada stoku u okolini Užica, a sada čuva lame nalik na gorde, ali priglupe dame crnih očiju, vitke srne i dostojanstvene staljingradske kamile, koje su videle propast i uskrsnuće herojskog grada. Nikola Mamula dobro poznaje životinje.

Untitled1Proživeo je sa njima ceo vek. Plašljiva srna mu prilazi s poverenjem kao starom poznaniku, srndać Janko ga od šale bocka oštrim šiljcima svojih rogova. Bivolica se trapavo umiljava. Iako je ona Nikolina ljubimica, on pomalo izbegava njene nzgodno savijene rogove. Kaže da bi mu dovoljno bilo da ga bivolica samo malo potkači pod rebra. Muflon je veliki šaljivdžija. Poskakuj i gurka ogromnim rogovima svoga čuvara. To je naravno samo igra. Nikada ne bi životinje učinile nažao ljudima koji im posvećuju sav svoj život.

Upravo zahvaljujući tako predanom radu zaposlennih i zalaganju direktora Tadića, Beogradski zoološki vrt je ponovo postao jedno od najposećenijih mesta u gradu.

^ Vrh strane