Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Upravnik sa najdužim stažem kojeg su nepravedno optužili za smrt životinja #27

Breme ovakvog načina poslovanja najviše je osetio i izneo na svojim plećima Milorad Medenica, direktor sa, do sada, najdužim stažem u istoriji ove ustanove, koji je čak 30 godina vodio Vrt (od 1952. do 1981.). Čovek kome se društvo nije odužilo na adekvatan način.

 

Nametnuli su mu neuke ljude koji su imali titule, a nisu imali znanje, a oni su okrenuli teze i okrivili direktora za sav javašluk i razne misteriozne smrti životinja koje su se dešavale u Zoološkom vrtu krajem sedamdesetih godina dvadesetog veka.

Naravno, mediji su jedva dočekali senzaciju. Mnogi novinari su imali svoje eksponente u Vrtu koji su davali potpuno iskrivljenu i lažnu sliku stvari, napadajući za sve Medenicu, tako da je on u penziju otišao potpuno ponižen.
j2
Međutim, vreme je kao i uvek, najbolji sudija, razotkriva zablude i čini da istina dođe na videlo. Danas je jasno šta se zapravo dešavalo iza kapija Zoološkog vrta. Milorad Medenica je rehabilitovan, ali nažalost, kasno pošto je preminuo još 1992. godine.

Značajnije popravke ratom razrušenih kaveza i pećina u Zoološkom vrtu započete su 1958. godine kako bi se u njih mogle  smestiti nove životinje, koje su tih godina intenzivno nabavljane. Tako je zbirka dopunjena jednogrbim kamilama i leopardima nabavljenim iz Austrije putem zamene za domaću faunu, kao i tigrovima iz Zapadne Nemačke, takođe putem zamene za orlove, sove ušare, pelikane i vidre.
j3
Beli medvedi su nabavljeni januara 1957. godine iz Holandije, odakle su nešto kasnije stigli i morski lavovi.

Veliki broj životinja Beogradskom zoološkom vrtu podario je tadašnji predsednik Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito, inače veliki I osvedočeni ljubitelj prirode i životinja.Na njegov predlog podignut je i zoološki vrt na Brionima koji je, osim što je bio uzgajalište u slobodnoj prirodi, predstavljao i rasadnik više vrsta lovne divljači - muflona, lopatara, aksisa, srneće divljači i fazana - koja je kasnije transportovana u odgovarajuća skloništa i rezervate širom zemlje.

j4Vraćajući se sa svojih putovanja, posebno iz afričkih i azijskih zemalja, Tito je uvek donosio i određeni broj retkih životinja. Tako je prilikom boravka u Burmi u Indiji, na poklon od predsednika Nehrua dobio malog leoparda kojeg je kasnije podizao u svojoj kući i sasvim pripitomio, ali mnogo drugih vrednih životinja koje su transportovane pratećim brodom do Jugoslavije.

^ Vrh strane