Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Tito u Beograd doveo Tisu i Mitu, indijske slonove #28

Prema pričanju Titovih savremenika, učesnika tog putovanja, zabeleženom u monografiji Tito u prirodi i lovu, Maršal je u svakoj luci u kojoj bi Galeb pristajao silazio sa broda i odlazio da obiđe životinje, da bi proverio kako podnose plovidbu.

Među putnicima iz daleke Burme našli su se tada i slon Mita (čije ime na burmanskom znači ljubav) i slonica Tisa (istina), dar burmanske vlade, koje je predsednik Tito poklonio Beogradskom zoološkom vrtu i koji su godinama predstavljali njegovu glavnu atrakciju, naročito od trenutka kada su na svet počeli da donose potomke.

Rođenje indijskog slona u zarobljeništvu je veoma redak događaj. Iako gotovo svaki zoološki vrt u svetu ima ovu vrstu slonova uglavnom su to primerci ženki iz prostog razloga što mužjaci, čim polno sazru, postaju nepouzdani i opasni. Neretko se dešavalo da u nastupu besa ubiju slonice sa kojima dele kavez, ali i svoje čuvare.

Rođenje prvog Mitinog i Tisinog mladunčeta, 23. avgusta 1963. godina, predstavljalo je i prvi posleratni porođaj indijskog slona u nekom od zooloških vrtova Evrope, pa nije ni čudo što je izazvalo ogromno interesovanje javnosti. Posetioci su se danima tiskali oko Tisinog kaveza u iščekivanju radosnog događaja, a uprava Vrta je prosto bila blokirana telefonskim pozivima sa istim pitanjem:
“Kada će se Tisa poroditi?”

pismo1Ništa se nije prepuštalo slučaju. Još polovinom jula direktor Medenica se obratio poznatoj engleskoj laboratoriji za izradu lekova, Parke, Davis&Company, sa molbom da na adresu Beogradskog zoološkog vrta hitno pošalju anestetik srnylan, ukoliko tokom porođaja nastupe eventualne komplikacije. Tisa je odvojena od Mite i premeštena u zasebnu, namenski pripremljenu prostoriju gde joj je ukazivana posebna nega i pažnja, što je podrazumevalo i znatno pojačanu ishranu.

pismo2A kada je taj dugo očekivani dan došao, sve novine su nesvakidašnju novost iz Zoološkog vrta objavile kao udarnu vest.

Politika 24. avgusta 1963. godine u velikom tekstu piše:

“Juče u 3.45 sati, slonica Tisa teška oko 2.500 kilograma, posle 22 meseca trudnoće donela je na svet žensko mladunče od preko 80 kilograma. Majka je dobila prinovu u zatvorenoj prostoriji Zoološkog vrta na Kalemegdanu, posle kratkotrajnih porođajnih muka. Za to vreme otac Mita, slon težak više od 3.000 kilograma, uznemireno se šetao po svom ograđenom reviru od oko 80 kvadratnih metara. Smirio se tek kada mu je slonica piskavm glasom dala znak da se sve dobro završilo.”

^ Vrh strane