Zaboravili ste šifru?
Niste registrovani? Iskoristite svoj postojeći nalog

Smrt slonova I deo #33

Definitivni fijasko i neslavnu završnu tačku na Medeničino službovanje u Zoološkom vrtu donela je iznenadna smrt slonova. U razmaku od samo dva dana, 29. i 30. maja 1980. godine, uginuli su i slon i slonica. Prvo šestogodišnji mužjak Tasa, a sutradan i deset godina starija ženka Gauri. Uzrok smrti, kako je kasnije ustanovljeno, bilo je dugotrajno trovanje hranom. Radilo se o suviše impozantnim i vrednim životinjama da bi javnost ostala ravnodušna. Nema novina koje nisu objavile vest o tragediji u Beogradskom zoološkom vrtu. "Ilustrovana politika" u broju od 17. juna 1980. godine piše:

"Saznali smo da su slonovi žrtve infekcije. Zarazili su se patogenim bakterijama prilikom uzimanja hrane. A da bi bilo jasno kakve su te otrovne bakterije, treba reći da njih ima uglavnom tamo gde je nečisto. U to je svako mogao da se uveri ako je, na primer, protekle zime dolazio u Zoološki vrt i navraćao kod slonova. bilo je zagušljivo, peć na naftu je neprestano gorela i oduzimala i ono malo kiseonika što ga je bilo, jer je zgrada u kojoj su slonovi zimovali bez ventilacije, a vrata su uvek zatvorena. Slonovi su stajali uz ogradu u svom izmetu i mokraći, od kojih su se zbog dotrajalog poda stvarale lokve. Delili su vazduh sa podstanarima - žirafom i tapirom. Oni su preživeli zimu. A kada je jedna prostorija bez ventilacije, bez svetlosti jer je jedna čkiljava sijalica nedovoljna, sa dotrajalim podom, sa dosta vlage i memle, onda nije čudo što dolazi do oboljenja".

Mada se životinje u Beogradskom zoološkom vrtu hrane prema propisanim tablicama, na prvi pogled čak je i laiku jasno da tu nešto nije kako treba. Dlaka životinja je bez sjaja, olinjala, većina ih je naduvena trbuha i rahitičnih nogu. Većina kaveza je dotrajala, ograde takođe, malo šta je ofarbano, čuvari obavljaju svoj posao uglavnom bez uniforme ili nose samo neke njene delove, ishrana životinja je slaba, kontrola ponašanja posetilaca prema životinjama je nedovoljna, podovi tesnih kaveza, duž kojih šetaju neurotični panteri, leopard i pume, već su truli od mokraće i lako mogu postati leglo smrtonosnih baterija koje će uzeti svoj danak.

Časopis "NIN" 22. juna 1980. godine upozorava:

"U Beogradskom zoološkom vrtu nisu sve stvari potaman: mnoge skupocene životinje su uginule od trovanja hranom, a ako je suditi po uslovima u kojima žive preostale, uz još neka saznanja, ni njima se dobro ne piše!"

"Ekspres politika" najavljuje: "Zoo-vrt umire uspravno!", a "Politika" konstatuje: "Ni slonovi nisu izdržali".

U celu priču uključila se i Svetska federacija za zaštitu životinja iz Ciriha, koja se oštrim protestnim pismom obratila beogradskom Društvu:

- Danas je kod nas bila jedna gospođa iz Ciriha, koja je pre kratkog vremena posetila Beogradski zoo-vrt. Ona je bila zapanjena rđavim držanjem životinja u Vrtu, a naročito slonova. Prema njenom izveštaju slonovi su celu zimu proveli u jednoj maloj prostoriji bez prozora, u mrklom mraku, a grejanje je bilo pomoću jedne mini peći na naftu. Prostorija je zapuštena i puna izmeta, a slonovi uopšte nisu bili negovani. Obraćamo vam se sa pitanjem: Da li možete nešto da preduzmete kod nadležnih vlasti da se rđave prilike poboljšaju Bili bismo vam veoma zahvalni ako nas o tome obavestite.

^ Vrh strane